Јевтић: Инциденти на Косову слика стања у косовском друштву

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић оценио је да последња три инцидента, као и сви претходни који су се дешавали током године, суштински осликавају тренутно стање у косовском друштву и однос према питању повратка. Серију инцидената који су се догодили најоштрије је осудила и Српска листа.

Јевтић сматра да инциденти приказују положај невећинског народа на Косову и озбиљан су разлог неуспешног повратка.

"Инцидент у Доњем Петричу у коме је Кати Петанић Грујић украдена живина, пљачка домаћинстава Данила и Бобана Степића у селу Дреновац код Клине и последњи инцидент у коме је запаљена кућа Станиславу Вукићу у засеоку Подгорце код Клокота, јасно говоре да повратничке породице и даље живе несигурно у местима повратка", саопштио је Јевтић.

Инцидентима, они који их чине, шаљу поруку онима који су се одлучили на повратак да на Косову нису добродошли, наводи Јевтић.

"Нерасветљавање оваквих случајева даје за резултат континуитет напада на повратнике и њихову имовину. Нама је од декларативне подршке решавању ове појаве у друштву потребан институционални и систематски приступ у спречавању ширења страха и осећаја несигурности међу повратницима", истакао је Јевтић.

Напоменуо је да је материјална штета надокнадива, али да није надокнадив страх који се ствара код повратника и није надокнадиво свако поновно исељавање са Косова.

"Министарство за заједнице и повратак ће ту материјалну штету, ма колика она била, да надокнади, али после инцидената долазимо у ситуацију да нам се повратници исељавају и да чак нека повратничка места остају празна што је ненадокнадив губитак како за српски народ на Косову, тако и за цело Косово", сматра Јевтић.

Истакао је да ће поново разговарати са општинским властима и косовском полицијом о нападима и пљачкама на повратнике и тражити од њих да овакве инциденте спрече, а почиониоце пронађу и казне.

Осуде и из Српске листе 

Иначе, серију инцидената који су се догодили на Косову и Метохији, а у којима су мете били Срби и њихова имовина, најоштрије је осудила и Српска листа.

"Најоштрије осуђујемо етнички мотивисане инциденте који за циљ имају застрашивање и протеривање преосталог српског живља са Косова и Метохије. Нажалост, континуирани нерасветљени напади на српски народ наносе несагледиву штету међусобном поверењу и суживоту", саопштено је из Српске листе.

Очекују посвећеност и реакцију полиције и правосуђа како би се напокон отклонио осећај да на Косову правда није доступна за Србе и остале мањине.

Правда не зна за веру и нацију и тако мора бити и на Косову, поручују у Српској листи.

"Још једном апелујемо на све релевантне институције да почну објективно да раде свој посао како би повратиле поверење и осећај сигурности свим грађанима који живе на Косову и Метохији", стоји на крају саопштења Српске листе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи