Вучић вечерас с Могериниjeвом, сутра међувладина конференција

Премијер Србије Александар Вучић вечерас ће се у Бриселу састати са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, потврђено је "Танjугу" у Кабинету председника Владе.

На сајту високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност је такође најављен њихов сусрет, али осим информације да ће Могеринијева бити домаћин премијеру Вучићу нису наведени други детаљи, нити теме разговора.

Радни састанак српског премијера и Могеринијеве претходи сутрашњој Међувладиној конференцији ЕУ и Србије у Бриселу, када се очекује отварање најмање два нова поглавља у преговорима, 5 и 25, а могуће и три, уколико поглавље 26 касније поподне добије зелено светло свих земаља чланица ЕУ.

До сада су све земље чланице ЕУ дале сагласност за отварање поглавља 5, које се односи на усклађивање српских прописа са европским стандардима у области јавних набавки, и поглавља 25, које се тиче науке и истраживања.

Радна тела ЕУ састају се и данас и сутра, а један од циљева је постизање консензуса свих 28 држава чланица за отварање поглавља 26, које покрива питања образовања и културе.

Шефица европске дипломатије сутра председава и састанком Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија, који ће се такође одржати у згради Савета ЕУ, а претходиће Међувладној конференцији.

У питању је састанак на министарском нивоу, који надзире примену и спровођење Споразума о стаблизацији и придруживању, напредак Србије у приступним преговорима и свеобухватне односе Србије и ЕУ.

Први састанак Савета је одржан 21. октобра 2013. године у Луксембургу, а други 17. децембра 2014. године у Бриселу.

Предвиђено је да сутра министри општих и европских послова ЕУ усвоје и редовне годишње закључке о напретку земаља у процесу проширења.

Очекује се да ће Србија бити похваљена за напредак у области економских реформи, сарадње у региону и решавања последица миграционе кризе.

Биће оцењен и напредак у дијалогу Београда и Приштине, а Србија ће бити позвана да настави имплементацију договореног и усклађивање своје спољне политике са спољном и безбедносном политиком ЕУ. То се тиче пре свега политике према Русији.

Случајност или не, тек, у Београду данас борави министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, а премијер Вучић у Брисел путује после разговора са шефом руске дипломатије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи