Пауновић: Србија иде добрим путем по питању људских права

Србија иде добрим путем када су у питању људска права и њихово остваривање, сматра директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић оцењујући да је 2016. годину обележило отварање преговарачког поглавља 23.

''Отварање поглавља 23, за нас који се бавимо темом људских права, свакако јесте био најзначајнији догађај, али то јесте значајано и за грађане Србије'', рекла је за Танјуг Сузана Пауновић додајући да Србија има јасно дефинисан акциони план за то преговарачко поглавље те да се већ ради на његовој реализацији.

Како каже, поред те кровне активности, у области људских права значајан је и наставак праћења препорука које Србија добија од УН и других међународних тела.

Пауновић наводи и да се сиромаштво смањује као степен ризика за остваривање права грађана.

''Влада је предузела значајне мере на пољу економске и финансијске консолдације буџета. Отворен је велики број радних места чиме је дата могућност великом броју породица у Србији да се економски оснаже и да деца у тим породицама имају веће могућности и потенцијале за остаривање права'', рекла је Пауновић.

Она је подсетила и да охрабрује и број запослених особа са инвалидитетом.

''Уколико би требало да оценим 2016. годину Србија иде свакако добрим путем и прави даље кораке напред када су у питају људска права и њихово остваривање'', рекла је Пауновић додајући да су и даље најугроженије друштвене групе особе са инвалидитетом, наручито жене са инвалидитетом.

Према њеним речима, не треба заборавити ни припаднике ромске националне мањине.

''Имали смо успешно одржан Прајд што значи да настављамо и са унапређењем положаја ЛГБТ особа'', рекла је Пауновић оцењујући да помаци постоје те да верује да ће се у том правцу наставити и у 2017. години.

Говорећи о обележавању Међународног дана људских права, Пауновић је истакла да је тај дан ове године посвећен мањинама које живе у Србији.

Како је навела, на Београдском сајму данас ће бити одржан први Сајам националних мањина под слоганом ''Сложни мозаик Србије''.

''Желимо да заједно кроз организовање оваквог догађаја покажемо и упознамо грађане са чињеницом да у Србиј живи 26 националних мањина и да имамо 21 национални савет'', рекла је Пауновић.

Према њеним речима, то ће бити прилика да се грађани упознају са културом, народним ношњама, играма националних мањина, али и радом самин националних савета.

Први сајам посвећен националним мањинама посетиће и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Уједињене нације усвојиле су 1948. године Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи