Оштра полемика власти и опозиције о платама повереника и омбудсмана

Део данашње расправе о амандманима на предлог буџета за наредну годину протекао је у оштрој полемици министра за рад Александра Вулина и посланице ЛСВ-а Маринике Тепић, која је почела расправом о платама омбудсмана, а укључио се и лидер ЛСВ-а Ненад Чанак.

Предлог да се смање плате шефова омбусмана и повереника од синоћ тресе скупштину. Такав амандман напрењаци су поднели јер кажу желе да скрену пажњу на, за данашњу Србију, превисока примања омбудсмана и повереника - три пута већа од плате председника државе и владе.

"Шта то спречава повереника за 130 хиљада динара да добро, ваљано, посвећено ради свој посао и да грађанима Србије пружи све информације од јавног значаја и заштити података о личности. Ми тај аргумент нисмо чули. Ми смо чули како СНС смета ова и она личност. Није истина. Нама не смета функција, нама смета количина новца и те огромне плате", истакла је председница парламента и посланица СНС-а Маја Гојковић.

Опозиција оцењује да је на делу прљава кампања и позива власт да промени закон, ако жели мање плате.

"И заштитника грађана и повереника за заштиту информација од јавног значаја, позовите у Скупштину, нека поднесу своје извештаје. Мислимо да је то тема за ову Скупштину очигледно је да се сваки потенцијални политички противник напада лично, дисквалификује", оценио је шеф посланика Демократске странке Горан Ћирић.

Критикујући амандмане СНС-а, Мариника Тепић из Лиге социјалдемократа Војводине, рекла да је "потпуно скандалозно" да се персонализује име и презиме особе која тренутно обавља функцију Заштитника грађана и ставља у контекст председничке кампање.

Додала је да то подсећа на атмосферу уочи председничких избора 2000. године када је убијен Иван Стамболић, а да то креирање атмосфере "нарочито потпирује министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин".

"Ја ћу подсетити да је врло слична атмосфера била и уочи председничких избора 2000. године, када је шефица његове тадашње партије Мирјана Марковић врло активно учествовала у стварању атмосфере која је довела до тога да Иван Стамболић добије метак у тело", рекла је Тепићева.

Реагујући на њено излагање Вулин је рекао да му је жао што то није рекла на неком другом месту, да би могао да је тужи суду, те да приземност и гадост увреде коју је изрекла није нешто што би могло да се изрази речима.

"Жао ми је што не знате или не желите да знате да је једини човек који је правио атмосфере за убиство и најављивао такве ствари управо ваш шеф. Је ли то онај што је вешао Милошевића као свињу за уши на Теразијама? Је ли то можда мој или ваш шеф пребијао људе по кафанама", рекао је Вулин.

Како је нагласио, у време власти њеног шефа убијали су се људи по улицама Београда и убијани су људи зато што другачије мисле.

"Па је ли то онда припрема атмосфере за другачији политички говор", упитао је Вулин.

"Дакле, бедно је и јадно што сте покушали да искористите аргументовану расправу у којој сам ја штитио институције, а ви штитите лица. Ја се борим за положај институције, а ви се борите за положај ваших политичких поена", навео је Вулин.

На Вулинове речи реаговао је лидер ЛСВ-а Ненад Чанак, рекавши да се никада у животу није залагао за насиље.

"А био сам увек изложен насиљу које сте ви и ваши саучесници организовали над људима деведесетих година. Управо због тога, да је било лустрације, ви не бисте били у позицији да са оваквим начином функционисања настављате. То што се догодило је стицај несрећних околности, које ће, надам се, убрзо престати", рекао је Чанак.

Вулин му је одговорио да не постоји ниједан доказ да је он сам вршио насиље, а да би се за неке народне посланике могло говорити и о судским процесима који на то указују, а и због изјава које су давали о вешању за уши као свиње.

"Ви сте без обзира да ли сте власт или опозиција дошли овде вољом народа, али нећете бити ни увођени ни извођени из власти лустрацијом и нећете бити ни увођени ни извођени из власти насиљем и паљењем скупштине. Та времена су прошла", истакао је Вулин.

Посланици ће сутра, по завршетку расправе, гласати о буџету и око 330 амандмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи