Дачић: Србија засигурно отвара још једно поглавље

Идуће недеље Србија ће отворити свакако једно поглавље у приступном процесу са ЕУ, а могуће је да буду отворена и још два, изјави је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је, пошто је са амбасадором Немачке у Србији Акселом Дитманом потписао Споразум између владе две земље о обављању плаћене делатности чланова породице чланова дипломатског или конзуларног представништва, објаснио да за отварање поглавља 5, које се тиче јавних набавки, постоји сагласност свих земаља чланице ЕУ.

Што се поглавља 25 тиче, за сада је за отварање 20 земаља, а за поглавље 26 до јуче је било 19, а међу онима које нису дале сагласност је, како је додао, и Хрватска.

Дачић је указао да ће до међувладине конференције, која је заказана за 13. децембар, бити одржане још две седнице Комитета за проширење на којима ће земље чланице усаглашавати ставове о томе, али и да је најважније да имамо подршку Немачке да се отворе сва три поглавља.

Дачић је рекао да је тешко дефинисати значај сваког поглавља засебно, али да је отварање сваког битно због одржавања динамике у приступном процесу.

Према његовим речима важно је да се у сваком циклусу председавања ЕУ отвара по неко поглавље.

Сва поглавља су битна у смислу усаглашавања нашег законодавства и праксе са ЕУ, јер ће допринети реформама у нашој земљи.

"Преговарачки процес је сам по себи позитиван и показује где су области у којима треба нешто побољшати. Када се све сабере на крају имаћемо јасан преглед шта од закона и прописа треба да мењамо, укључујући Устав", подвукао је Дачић.

Поглавље о јавним набавкама, према његовим речима, битно је због транспарентности и борбе против корупције.

Амбасадор Дитман рекао је да Немачка Србију значајно подржава на путу ка ЕУ, као и да подржава отварање сва три поглавља, јер сматра да су услови за то испуњени.

Изразио је наду да ће међувладина конференција идуће недеље бити успешна.

Дитман је нагласио да је отварање сваког поглавља важно, а да су најважнија за ЕУ била поглавља 23 и 24, али је и 5 веома битно.

Према његовим речима, након договора о телекомуникацијама у дијалогу Београда и Приштине створени су услови за отварање новох поглавља.

"Отварање поглавља је важно само по себи, јер је важан знак да напредује процес приближавања ЕУ", подвукао је Дитман.

Дачић: Важно да задржимо добре билатералне односе са САД

Ивица Дачић је изјавио да са аспекта тог министарства не може да говори о одлукама правосуђа, односно о процесима пред државним органима.

"За нас је веома битно да задржимо добре билатералне односе са САД. Такође је важно да у комуникацији решавамо сва спорна питања која су од интереса за САД. Не знам за аргументацију и нисам упознат са детаљима одлуке Апелационог суда", рекао је Дачић.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом су осморица оптужених били осуђени на условне казне од шест до 10 месеци због паљења америчке амбасаде 2008. године после митинга "Косово је Србија" и наложио да им се суђење понови.

Дачић је рекао да треба предузети све како би се дело које се догодило 2008. године нашло пред судом и починиоци били кажњени.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са немачким амбасадором Акселом Дитманом, подсетио да је то питање битно и за Немачку.

"Догађаји који су се догодили 2008. године су важна тема и даље очекујемо њихово потпуно судско расветљавање са судским пресудама", рекао је Дитман.

 Дачић 15. децембра у посети Кини

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је добио позив да 15. децембра посети Кину, где ће му домаћин бити његов кинески колега.

"Добили смо јуче, на основу договора о сарадњи два министарства, позив да посетимо Пекинг 15. децембра. Тај позив је важан како би се установила пракса да сваке године имамо редовне састанке са министром спољних послова. За нас је то важно због глобалне политике и позиционирања Србије у свету", казао је Дачић на конференцији за новинаре.

Иначе, Дачић данас путује у Хамбург на министарски савет ОЕБС, на којем ће учествовати као члан Тројке ове организације. Подсетио је да се 31. децембра завршава учешће Србије у Тројци ОЕБС, те да мисли да је наша земља одиграла значајану улогу и дала допринос консолидацији организације, као и решавању криза.

Дачић је казао да је током председавања Србије ОЕБС-у прошле године, као и ове године као чланица Тројке, имао добру сарадњу са немачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером, чија земља је ове године председавала овом организацијом.

Идуће недеље, како је најавио, у Београду ће бити одржан Министарски савет Организације за црноморску сарадњу, на којем ће учествовати министри спољних послова Руске Федерације, Турске, Румуније и Молдавије.

Додао је и да ће, дан уочи Министарског савеза Организације за црноморску сарадњу, посетити Београд.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи