Еулекс: Тражимо да надлежни органи хитно истраже наводе о злостављању Милоша Суботића

Мисија ЕУ на Косову и Метохији поручила је да одлучно захтева од надлежних органа да хитно и ефикасно истраже све наводе о злостављању које је изнео Милош Суботић из северног дела Косовске Митровице.

Еулекс је саопштио, у одговору на питање шта ће предузети поводом изјаве Милоша Суботића да су га брутално претукли припадници тзв. косовске полиције, да је забрана мучења и нехуманог или понижавајућег поступања или кажњавања апсолутна.

Одлучно захтева од надлежних органа да хитно и ефикасно истраже све наводе о злостављању.

У саопштењу се додаје да је у складу са мандатом Еулекса, улога те мисије да прати истраге које спроводи инспекторат тзв. косовске полиције.

Еулекс наводи да, ако се кроз улогу надгледања и саветовања привремених приштинских институција, уоче озбиљни недостаци, Мисија их решава код релевантних, одговорних органа.

У саопштењу се поздравља одлука тзв. косовске полиције да обавести полицијски инспекторат да покрене истрагу о овим наводима.

Милош Суботић из северног дела Косовске Митровице изјавио је да су га припадници тзв. косовске полиције у ноћи између петка и суботе брутално претукли у полицијској станици у том граду, а да му није речено због чега је приведен.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да пребијање Суботића у полицијској станици изнова потврђује да Приштина против Срба рутински примењује гестаповске методе насиља, док је Српска листа навела да је пребијање Суботића одраз србофобије чији су промотери премијер и министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Аљбин Курти и Џељаљ Свечља.

Група организација цивилног друштва са севера КиМ саопштила је, након пребијања Суботића, да прекида сваки вид сарадње и састанака са Еулексом док та мисија не изнесе своју оцену о раду приштинских полицајаца и специјалаца на северу покрајине.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи