Срби са севера КиМ прекинули сарадњу са Кфором

Политички представници Срба са севера Косова саопштили су да су прекинули сарадњу са Кфором, јер је премијеру Косова Иси Мустафи данас омогућено да мимо њихове воље накратко дође на север Косова. Кфор је изразио жаљење због тога што, како наводе, представници општина са севера Косова нису били у могућности да присуствују свечаном отварању моста.

Мустафа је ишао на отварање новог моста на путу Звечан–Лепосавић, преко реке Бистрице, који су за 400.000 евра направиле српске и албанске фирме с Косова. Срби су покушали да спрече његов долазак тако што су блокирали пут.

Представници општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић оценили су да је, тиме што је подржао Мустафину посету, Кфор "прешао танку линију која дели миротворце од окупатора" и "стао на страну политике", и кажу да су они зато изгубили поверење у ту службу.

У саопштењу се тумачи да је данашњи "провокативни војно-политички маневар Кфора направљен у намери да се наруше односи, изазове страх и неспокојство међу Србима северно од Ибра".

Представници четири општине су поручили да се "српском народу на северу Косова и Метохије не може оружјем наметати политичка реалност".

Кфор је вечерас изразио жаљење због тога што, како наводе, представници општина са севера Косова нису били у могућности да присуствују свечаном отварању моста на Бистрици, указујући да ће тај мост бити од велике користи за развој њихових заједница.

У саопштењу Кфора наводи се да мостови представљају најмоћније симболе повезивања, сарадње и хармоније као и да повезују људе, отварају трговинске руте и доносе просперитет и толеранцију.

Кфор ће, како се додаје, наставити да ради у корист свих грађана Косова, у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Уједињених нација.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је раније данас новинарима рекао да је Иса Мустафа мигрантском рутом прошверцован кроз шуму на север КиМ, на територију између општина Звечан и Лепосавић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи