Поповић: Срби најугроженија етничка група у Европи

Председник Српске народне партије, Ненад Поповић, у разговору у Москви са високим званичницима Савета Федерације Русије указао је на тежак положај српског народа у Црној Гори, који је, према његовим речима, "најугроженија етничка група у Европи".

Ненад Поповић је истакао да ће питање положаја Срба у Црној Гори у следећа два месеца, поред Москве, отворити и пред званичницима у Берлину и Вашингтону.

У разговору са члановима Савета Федерације, предвођеним Константином Косачовим, председником Одбора за спољне послове, Поповић је упоредио положај Срба у Црној Гори са "апартхејдом".

Истакао је да је припадницима српског народа у Црној Гори ускраћена политичка, социјална и економска једнакост са другим народима у тој земљи.

"Ради се све да се угрози егзистенција људи који се изјашњавају као Срби. Забрањено им је напредовање у служби, прети им се отказима, Срби који су високошколски образовани немају могућност да се запосле у државној администрацији и државним предузећима. Срби су најбројнија популација на бироу рада у Црној Гори", рекао је Поповић.

Како је пред представницима горњег дома руске Думе истакао режим Мила Ђукановића спроводи "идентитетски геноцид" над Србима у Црној Гори.

"Власт у Црној Гори избацила је из употребе српски језик и српско ћирилично писмо. Српски писци се бришу из наставног програма са циљем да се затре историјска повезаност Црне Горе са српским културним идентитетом" рекао је Поповић који је додао и да се образовном систему врши дискриминација студената који студирају српски језик "у односу на студенте који студирају новоустановљени црногорски језик".

Изразио је дубоку забринутост због системског рада на урушавању права и слобода српског народа који, каже, подсећа на прогон Срба од стране усташко-нацистичког режима у Хрватској за време Другог светског рата.

Поповић је указао и на угроженост СПЦ на територији Црне Горе и навео да је свештенство СПЦ изложено прогону, да се доносе закони којима се укидају раније стечени правни субјективитети СПЦ са намером да се од ње одузму храмови, цркве и манастирски комплекси "који би касније били додељени неканонској и непризнатој Црногорској Православној Цркви".

Указао је и да, речено је у саопштењу, једино Србима у Црној Гори није дозвољено да имају двојне пасоше, док је Албанцима, Хрватима и грађанима БиХ та могућност дозвољена.

"Докле ће међународна заједница да ћути на очигледно угњетавање и урушавање права Срба у Црној Гори које је режим Ђукановића претворио у грађане другог реда у срцу Европе", упитао је Поповић.

Додао је и да ће питање положаја Срба у Црној Гори у следећа два месеца, поред Москве, отворити и пред званичницима у Берлину и Вашингтону.

"Криминални режим Мила Ђукановића жели на све начине да истреби српски народ из Црне Горе. За сада се то ради кроз репресивне мере институција државе, а само је питање тренутка када ће кренути и у њихово физичко истребљење. Зато је важно да ово питање буде интернационализовано како би добило адекватну пажњу светске медијске и политичке јавности", закључио је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи