Вучић у понедељак са Ханом

Председник Владе Србије Александар Вучић састаће се са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом у понедељак, 5. децембра.

Том приликом, премијер Вучић ће у 11 часова присуствовати церемонији потписивања Финансијског уговора за подршку темељној трансформацији јавне управе Републике Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Након церемоније потписивања планиране су изјаве Вучића и Хана.

Уговор за подршку темељној трансформацији српске јавне управе, вредан је 80 милиона евра, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.

То је први Уговор о секторској реформи за Србију, а финансира се из фондова Инструмента за претприступну помоћ 2015 Европске уније.

Средства ће бити обезбеђена као директна подршка буџету за суфинансирање националних планова секторске реформе за постизање одрживих резултата.

Секторска буџетска подршка (СБС) је важан инструмент развојне сарадње ЕУ који укључује дијалог, финансијске трансфере националном трезору земље корисника, процену учинка и развој капацитета, заснован на партнерству и заједничкој одговорности, истакла је Делегација.

Финансијским средствима ће се управљати кроз употребу националних система за управљање јавним финансијама.

Директан СБС обезбеђује начин усклађивања са политиком, приоритетима и циљевима земаља корисника, кроз суфинансирање националних стратегија за развој и промовисање стабилних и транспарентних јавних финансија.  

Уговор покрива две кључне реформе - јавну управу и управљање јавним финансијама, а фокусира се на деполитизацију државне службе и политику управљања људским ресурсима заснованог на заслугама, реструктурирање јавне управе, укључивање цивилног друштва у креирање политике, побољшање служби за унапређење пословног окружења, бољу припрему националног буџета, поготово укључивање буџета државних предузећа.

Пред посету, комесар Хан је изјавио да "Србија припада породици Европске уније и чини изванредан напредак у правцу свог стратешког циља, чланства у ЕУ".

Европски комесар је нагласио да је ЕУ Србији најбољи партнер у трговини, инвестицијама и финансијској подршци у свим секторима.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи