Ајгнер: Србија на добром путу

Амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер истиче да је Србија на добром путу у процесу европских интеграција, али да изазова има не само у вези са дијалогом Београда и Приштине, већ и са поглављима 23 и 24, који су веома битни и врло захтевни.

Јоханес Ајгнер је, у интервјуу за франкфуртске Вести, рекао да је Западни Балкан, нарочито Србија, приоритет спољне политике Аустрије.

"Ми сматрамо да европски пројекат, пројекат проширења, не може да буде завршен без пуне интеграције читавног региона. Србија врло добро и успешно напредује на том путу", објаснио је Ајгнер у интервјуу.

Према његовим речима, Аустрија је покушала да помогне Србији где је год могла, подсећајући да је сазвала скуп пријатеља Србије у Бриселу, пре формалног отварања четири преговарачка поглавља.

"Надам се да ћемо до Нове године отворити још три поглавља. Србија је на добром путу, мада постоје познати изазови. Не само у вези са дијалогом Београда и Приштине, већ и са поглављима 23 и 24, која су веома битна, али и врло захтевна", нагласио је Ајгнер.

Негирао је да је Србија заглављена у том процесу, додајући да је због различитих околности Београд касно кренуо у тај процес и налази се тек на почетку.

"То не значи да сте заглављени. Ви напредујете. А колико ће то још трајати не бих се одважио да прогнозирам. Али, ако узмемо пример, рецимо Хрватске, процес од отварања поглавља до приступа је трајао осам година", казао је Ајгнер.

Упитан шта је коначни циљ бриселских преговора Београда и Приштине, амбасадор Аустрије је нагласио да нико није тражио формално признање независности Косова од стране Србије.

"Оно што јесте услов, а налази се у преговарачком оквиру, јесте свеобухватна нормализација у форми правно обезбеђујућег споразума. Шта ће то на крају значити, то данас нико не би био у стању да вам каже. И то још није формално призање", закључио је Ајгнер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи