"Споразум о правосуђу повећао шансе да се на КиМ суди по законима"

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за РТС да се са организацијом правосудних институција на КиМ повећавају шансе да се поступа по законима, а не по националној припадности. Напомиње да, уколико се ЗСО не реализује, као алтернатива остаје потпуно обустављање нормализације односа. Или да се заједница формира и да напредујемо.

Милован Дрецун је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је примена Споразума о правосуђу од 10. јануара значајна из неколико разлога.

"Правосуђе је један од кључних принципа из првог споразума постигнутог у Бриселу и, што се више постиже договора о реализацији свих принципа, то смо ближе формирању Заједнице српских општина. Такође, Срби су до сада у косовском правосуђу били дискриминисани. Сада ћемо имати ситуацију да се Србима суди по законима који владају у Покрајини, а не по националној припадности", сматра Дрецун.

Каже да се статус судија и тужилаца који би требало да буду интегрисани у косовско правосуђе решава тако што се судије и тужиоци укључују у рад судова.

"Требало би да радна места, та судска већа предвиђена за српске судије, буду попуњена и да почну да функционишу. Имаћемо много веће шансе да избегнемо случај као што је случај Оливера Ивановића", каже Дрецун.

Додаје да се са организацијом правосудних институција у Покрајини повећавају шансе да се поступа по законима, а не по националној припадности.

"У случају Ивановића, можда доведе до промене већа које му суди. Њему се суди по националној припадности, а не по доказима и законима", истиче Дрецун.

Напомиње да смо реализовањем договореног у Бриселу корак ближе формирању Заједнице српских општина.

"Тако да се Бриселу смањује маневарски простор и мораће да изврши притисак на Приштину. Остаје нам још договор око енергетике, телекомуникације су договорене, правосуђе такође. Ако се ЗСО не реализује, као алтернатива остаје или потпуно обустављање нормализације односа или да се заједница формира и да напредујемо", закључује Дрецун.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи