Љајић: Политичка одлука на може да поништи решење суда

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић каже да се Србија не налази у правном вакууму, с обзиром на то да је наш суд донео одлуку да нема услова за изручење троје радикала које је Хаг оптужио за непоштовање суда.

Љајић је за Радио Слободна Европа рекао да никаква политичка одлука не може да анулира решење суда.

Хашки трибунал је јуче објавио потерницу за функционерима Српске радикалне странке Петром Јојићем, Вјерицом Радетом и Јовом Остојићем, који су оптужени за непоштовање суда.

"Ми не можемо да дерогирамо судску одлуку, ма каква она била, без обзира на то да ли се слагали са њом или не. Не можемо направити ниједан корак који би значио поништавање те одлуке", поручио је Љајић.

Што се последица тиче, сигурно да није добро да земља буде поново обележена као страна која не сарађује са Хагом, јер та оцена не може да стоји, с обзиром на то да је 45 држављана Србије који су оптужени за ратне злочине изручено Хагу, сматра Љајић.

Зато је, како је оценио Љајић, тешко у овом тренутку осудити Србију за несарадњу са Трибуналом.

"Обавеза Србије је, пре свега, да поштује правни поредак, како домаћи, тако и међународни. Ми смо до сада извршили све своје обавезе према Трибуналу и ово је једино преостало питање", закључио је Љајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи