Гојковић и Дачић на отварању Парламентарне скупштине Црноморске сарадње

У Београду је отворено пленарно заседање Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) о реформама у државама чланицама и улози парламената.

Парламентарци ће на 48. Генералној скупштини ПС ЦЕС разговарати и о улози религије у борби против тероризма и ектремизма, а разматраће се и инвестиције у државама чланицама.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковићева рекла је да задовољна што се главна тема скупа у Београду односи на реформе и улози парламената, додајући да она наглаšава улогу коју парламенти имају у спровођењу економских реформи, као и надзорну улогу коју имају над радом Владе.

Отварајући пленарно заседање Гојковићева је истакла да се Србија током председавања ПС ЦЕС у другој половини ове године залагала за даље развијање регионалне сарадње, јачање међународног положаја организације, као и за унапређење економске сарадње.

Наводећи да се пленарно заседање у Београду одржава уочи састанка министара спољних послова држава чланица у децембру ове године, а у оквиру председавања Србије организацијом за Црноморску економску сарадњу, она је истакла да је од приступања организацији 2004. године Србија опредељена за развој и јачање пријатељских односа са државама чланицама ПС ЦЕС.

“Снаžжно пруžжамо допринос развоју стабилности у региону, развоју добросуседских односа, унапређивању и стварању повољне економске, али и политичке климе за сарадњу у региону”, рекла је Гојковићева.

Истакла је и да је српска страна дала свој допринос јачању видљивости и ефикасности ПС ЦЕС, нарочито на међународном плану.

Гојковићева, која је и председница ПС ЦЕС рекла је и да се актуелни изазови савременог доба могу решити само удруженим, усклађеним напорима више држава.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је задовољство што је Београд последњих месеци центар најважнијих активности Организације за црноморску економску сарадњу.

Дачић је најавио да ће 8. децембра Привредна комора Србије организовати састанак Пословног савета, док ће 13. децембра састанком Савета министара иностраних послова, Србија завршити шестомесечно председавање Организацијом и предати дужност Турској.

Дачић је као председавајући организације навео да је њен циљ учвршћивање мира, стабилности и безбедности, као и повезивање држава које могу да сарађују у различитим областима међу као што су борба против организованог криминала, наука, здравство, природне непогоде….

“Стручњаци наших земаља остварују директне контакте, размењују искуства, договарају заједничке циљеве, планове и пројекте, препознајући у томе начин да се остваре и национални интереси”, истакао је Дачић.

Дачић је рекао да су приоритети Србије били унапређење економске сарадње између држава чланица са посебним акцентом на трговину и туризам, те да је посебан сегмент био посвећен саобраћају.

Међу приоритетима током председавања биле су и реформаме, као и унапређење сарадње са другим међународним организацијама.

Министар спољних послова је такође истакао да се следеће године обележава 25 година од оснивања Организације за Црноморску економску сарадњу.

На заседању Генералне скупштине, поред Србије учествују делегације земаља чланица, Румуније, Буграске, Грчке, Албаније, Јерменије, Азербејџана, Молдавије, Русије, Турске и Украјине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи