Чепурин: Русија нема ништа против да се Србија прикључи ЕУ

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је да Русија никад није имала ништа против да се Србија прикључи Европској унији, али да жели да "ЕУ и Србија буду јаке и снажне а не зависне од других фактора ван ње".

"Русија је увек спремна да разговара, али равноправно, не по моделу газде и слуге јер то неће донети ништа добро", рекао је Чепурин на Алфа БК Универзитету, где му је уручен почасни докторат и где је одржао предавање "Међународни односи Републике Србије и Руске Федерације у будућности".

Амбасадор је додао да, што се тиче питања безбедности, "не могу помоћи хладноратовске структуре".

Чепурин је истакао да у Европи и свету почиње процес "банкротирања елита" и оценио да је "задатак нашег времена да то искористи за бољу будућност".

"Банкротирање елита почиње у целој Европи, али и свету. Банкротирају присталице старе линије понашања, а јављају се нове елите заинтересоване за сарадњу уместо супротстављања. Задатак нашег времена јесте да се то искористи за бољу будућност", рекао је амбасадор.

Чепурин је додао да "нико није очекивао" да "антиелитни човек", републиканац Доналд Трамп, буде изабран за новог председника САД.

"Лавров у Србији 12. децембра" 

"Ко је очекивао победу Трампа, антиелитног човека? Нико. Ми још морамо сачекати да видимо какву ће он политику водити, али он свакако види постојећу стварност и схвата да свет више није исти као пре 15 или 20 година", навео је амбасадор.

Чепурин је, такође, оценио да "Трамп шаље добру поруку" када каже да жели добре односе са Русијом и руским председником Владимиром Путином. 

Амбасадор је рекао и да на питање о томе шта мисли о Трамповој победи, увек одговара да "постоји нада да ће се свет развијати рационално".

Чепурин је истакао да је опасност од тероризма кључни изазов новог света, због чега се, како је оценио, мора тражити сарадња у циљу суочавања са тим проблемом.

Амбасадор је потврдио да ће Лавров доћи у Србију 12. децембра и да су предвиђени разговори са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, премијером Александром Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем.

Чепурин је навео да је Лавров тренутно у средишту светске политике и да ће ти састанци бити конструктивни и корисни.

Амбасадор је рекао да је другог дана посете предвиђен састанак савета министара за црноморску сарадњу у којем учествује 15 земаља које су, како је је оценио, важне за Србију. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи