Поглавље 35 не сме бити кочница за друга поглавља

Словенија отворено подржава европске интеграције Србије, а Поглавље 35 не сме бити разлог да се не отворе и друга поглавља у преговарачком процесу Србије и ЕУ, поручили су представници Одбора за спољну политику Државног збора Словеније на састанку са члановима Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.

Председник Одбора за спољну политику Државног збора Словеније Јожеф Хорват истакао је да је Србија у реформама које спроводи веома успешна, што је доказала и отварањем четири поглавља, за која је Државни збор имао само позитивне оцене, саопштено је из Скупштине Србије.

"Иако ЕУ има проблеме, иако евроскептици свуда постоје, процес проширења је наше најјаче политичко оружје", поручио је Хорват.

Члан словеначке делегације и председник Одбора за питања ЕУ Државног збора Камал Изидор Шакер поручио је да Поглавље 35 не сме бити разлог да се не отворе и друга преговарачка поглавља, као и да је Словенија спремна да у том процесу помогне Србији.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић истакла је у разговору са словеначким колегама да је Србија до сада у преговорима са ЕУ отворила четири полавља и да се још увек нада да ће се до краја године отворити још три, технички потпуно спремна поглавља, саопштено је из парламента.

"Потпуно смо свесни значаја Поглавља 35 у преговарачком процесу који боји сва друга поглавља, тако да процес више није само технички, већ заправо политички", навела је Тепићева.

Захвалила је словеначким посланицима на подршци коју пружају Србији на европском путу и процесу отварања нових преговарачких поглавља и упознала их са делокругом рада Одбора и улогом коју Народна скупштина и Одбор, али и цивилно друштво, имају у преговорима са ЕУ.

У разговору српских и словеначких посланика говорило се о ефектима Брегзита на политику проширења, регионалној сарадњи и стабилности, давању статуса мањине Србима који живе у Словенији, унапређењу економске сарадње и доприносу мањинских заједница у Србији процесу интеграција.

У Државном збору четвртина посланика чини Посланичку групу пријатељства са Србијом, навео је Хорват и поздравио формирање ПГП са Словенијом у Народној скупштини.

Упутио је позив председници и члановима Одбора за европске интеграције да у првој половини следеће године посете Словенију, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи