Први састанак Савета за стабилизацију ЕУ и Приштине

Европска унија и косовске власти одржали су у Брислелу први састанак Савета за стабилизацију и асосцијацију, а у Европском савету наводе да овај почетни састанак означава нови важан корак у односима ЕУ са Косовом.

Истовремено, обе стране су потписале и оквирни споразум којим се Косову омогућава приступ програмима ЕУ у областима као што су цивилна заштита, размена студената, истраживања и технолошки развој.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, која је председавала састанком, поновила је "пуну подршку Уније на евроинтеграционом путу Косова". Нагласила је важност заједничког рада на интеграцији целог региона Западног Балкана и оценила да дијалог Београда и Приштине добро напредује.

”Наглашавам неопходност примене свих већ постигнутих договора у оквиру дијалога. Имамо охрабрујуће кокраке у имплематацији у последње време, поготово споразума из области слободе кретања, правосуђа, асоцијације заједнице општина са српском већином, енергетици. Поготово је важан недавни договор о даљој примени споразума о телекомуникацијама. Очекујемо у јануару и примену договора о отварању моста у Косовској Митровици”, навела је Могерини после разговора са косовском делегацијом.

Додала је да је дијалог важан и унутар самог Косова, и да он мора обухватити све, како власт и опозицију, тако и припаднике већине и мањина.

Комесар за преговоре о придруживању Јоханес Хан, који је представљао Европску комисију на састану Савета за стабилизацију и асоцијацију Косова, такође је навео важност унутрашњег дијалога, јачања демократије и унутрашње стабилности на Косову.

Хан је поновио да је за визну либерализацију Косову преостало да испуни још два услова од почетних 95 услова, а то је демаркација границе са Црном Гором и пружање уверљивих доказа о борби против организованог криминала и корупције, у шта спада и примена закона о Специјаном суду за ратне злочине.

”Ми смо спремни да вам помогнемо и покажемо максимум флексибилности, али постоје ствари које сами морате да испуните”, поручио је комесар Хан.

Косовски премијер Иса Мустафа, који је предводио приштинску делегацију на првом састанку Савета за стабилизацију и асосцијацију у Брислу, поновио је жељу да "Косово постане део ЕУ породице", наглашавајући да ће "Косово наставити напорно да ради на испуњавању политичких и економских критеријума".

Мустафа додаје да је "Косово заинтерсовано да допринесе миру и стабилности" у региону и да у политичком дијалогу реши "сва отворена питања са суседима".

”"Ми смо део Европе и не видимо разлог да не будемо део политичких, економских и демократских процеса на европском континенту. Ми радимо на томе. Испунићемо све услове који се од нас траже, укључујући то да се чује глас свих грађана Косова, било припадника већине и мањина, успоставићемо добре односе и нормализовати односе са суседима, укључујући и Србију"”, нагласио је Иса Мустафа.

У Европском савету су и овом приликом навели да се разговори са Косовом воде без прејудицирања статуса, али и да стаусно питање није препрека за ЕУ подршку евроинтеграционом путу Косова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи