Косметски Срби са Ђурићем о условима за формирање ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са политичким представницима Срба са севера покрајине, који су му пренели забринутост због одбијања Приштине да отпочне процес формирања Заједнице српских општина. Истичу да би Влада Србије, кроз дијалог у Бриселу, требало да изврши притисак да се коначно створе услови за њено формирање.

Политички представници Срба са севера Косова и Метохији истакли су да, без институционалних механизама које ће ЗСО обезбедити, српски народ не може да решава своје проблеме, који се гомилају услед радикализације водећих албанских политичких странака и све осетније политичке нестабилности у покрајини.

Према њиховим речима, Влада Србије би, кроз дијалог у Бриселу, требало да изврши притисак да се коначно створе услови за формирање ЗСО, како би се, између осталог, спречила додатна ескалација неповерења и заоштравање односа између српске и албанске политичке елите на Косову и Метохији.

Они су директору Канцеларије за КиМ пренели став да им ЗСО какву у овом тренутку жели да успостави Приштина није ни потребна, те да би она, уколико би имала ингеренције невладине организације уместо суштинских овлашћења, била више на штету него на корист српског народа, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Ђурић је изразио разумевање за став српског народа и његових политичких представника на северу Косова и Метохије и затражио још мало стрпљења како би се процес формирања ЗСО окончао на начин који би нашем народу у покрајини гарантовао ефективну заштиту колективних права.

Директор Канцеларије за КиМ се сагласио да ЗСО мора бити формирана са оним овлашћењима, у области образовања здравства, економског развоја, просторног планирања, руралног развоја, заштите животне средине и информисања, која су предвиђена Бриселским споразумом и постигнутим пратећим договорима.

"Све друго би значило избегавање преузетих обавеза и обесмишљавање процеса дијалога уз посредовање ЕУ", истакао је Ђурић.

Ђурић: Срби са КиМ неће Тачијеву или Мустафину ЗСО

Срби са Косова и Метохије желе Заједницу српских општина која је предвиђена договором Београда и Приштине, а не "Тачијеву или Мустафину заједницу", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је новинарима рекао да су Срби са КиМ у праву, да нису декор и да не треба да буду никоме украс на састанцима са међународном заједницом зато да би се показала лажна слика о мултиетничности.

"Они треба да буду узети озбиљно у обзир, њихови интереси уважени и поштовани јер не представљају само сами себе већ представљају 120.000 Срба који живе на КиМ и још 247.000 Срба који су протерани", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је навео да је једини начин да се до договора о спровођењу споразума о ЗСО дође ако се Срби са КиМ коначно уваже.

"Доста са понижавањем Срба са КиМ", поручио је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је рекао да Срби са КиМ прихватају само ону заједницу која се заснива на основу договора између Београда и Приштине и да им не треба никаква Тачијева или Мустафина заједница.

"Хоћемо ЗСО која ће бити у интересу Срба, а не у интересу неких других", поручио је Ђурић и истакао да то што ће Срби имати више права не значи да ће било коме права бити умањена.

Састанку су присуствовали министар за локалну самоуправу у привременим институцијама самоуправе у Приштини Љубомир Марић и председници привремених органа и градоначелници са севера покрајине, Александар Спирић, Горан Ракић, Иван Тодосијевић, Вучина Јанковић, Зоран Тодић и Стеван Вуловић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи