Стојановић: Приšштина манипулише ЗСО

Док заменик косовског премијера Бранимир Стојановић тврди да ће и у наредном периоду настојати да се договор о Заједници српских општина коначно спроведе у дело, саветник косовског министра спољних послова Азем Власи каже да српској заједници не иде у корист то што њени представници бојкотују рад косовског парламента.

Бранимир Стојановић и Азем Власи укрстили су ставове о ЗСО у емисији "Поглавље" РТК 2. 

Косовски министар локалне самоуправе Љубомир Марић нагласио је, у истој емисији, да се договорено у Бриселу (у оквиру техничког дијалога између Београда и Приштине) мора поштовати без даљих условљавања.

РТК 2 наводи да, иако су договорени рокови за формирање ЗСО одавно истекли, Стојановић сматра да ће она ипак бити формирана.

"Без обзира на то колико појединци у Приштини желе да манипулишу том темом, желе да је избегну из разноразних политичких и неких других разлога, то је обавеза која је преузета, то је образ оних који су ставили свој параф у Бриселу и нека се они односе према том споразуму као према свом образу. Наша је обавеза да инсистирамо даље на томе да се то спроведе што пре и сигурно ћемо то и даље радити и не само да се спроведе, већ да се испоштује све договорено", уверен је Стојановић.

За Власија, дугодишњишњег првог Титовог омладинца, питање ЗСО није разлог да сада посланици Српске листе бојкотују рад у косовске скупштине.

Напомиње да је у интересу српске заједнице да њихови представници у парламенту представе питања за која мисле да су од суштинске важности.

"Изабрани представници из листе Српска у парламенту и влади и сувише следе упутства из Београда како да приступе послу, а тиме изазивају одређено подозрење", рекао је Власи.

Коментаришући изјаву премијера Исе Мустафе да ће рад на оснивању ЗСО почети тек по повратку Срба у косовске институције, министар локалне самоуправе Љубомир Марић истиче да нема потребе за условљавањем.

"Имплементација принципа договорених у Бриселу, потписаних од стране два премијера предвиђа да се они у косовски систем имплементирају, дакле, одлуком косовске владе треба да се спроведе тај део споразума. Не разумем у чему је проблем", нагласио је Марић, преноси РТК 2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи