Ђурић: Поносни на слободу, храбрије гледамо у будућност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је на свечаности поводом обележавања дана општине Косовска Митровица поручио да традиција слободарског духа српског народа живи и данас. Ђурић и Марић очекују да ће Заједница српских општина бити формирана.

Подсетивши да је данас празник ослобођења Косовске Митровице у Другом светском рату, Ђурић је приметио да је прави тренутак да се присетимо стотина хиљада наших сународника који су оно највредније што један човек има и што може да уложи, узидали у слободу и у будућност овог града.

"Данашњи дан је дан у коме треба да се подсетимо високих стандарда које су нам наши стари оставили када је реч о моралу, о љубави према отаџбини и о спремности да се уложи рад, енергија и труд да променимо нашу стварност, да је учинимо бољом", рекао је Ђурић.

Подсетио је да је српски народ имао је храбрости да се супротстави Хитлеру, те да су Срби слободу свог народа, али и слободу читаве Југославије, платили са више од милион и двеста хиљада људских жртава у Другом светском рату.

Наш одговор свима који Србима на КиМ желе да одузму слободу, који сањају о томе да Срба на КиМ можда у будућности не буде, биће увек исти какав је био кроз историју, рекао је Ђурић.

"Ми желимо равноправност, желимо нормалне односе са свима, али смо изнад свега поносни на нашу борбу за слободу. Ми смо народ који има разлога да гледа и у прошлост, да би снажније, храбрије и самоувереије гледао у будућност", поручио је Ђурић.

Додао је да данас с поносом можемо да кажемо да сви антифашисти Косовске Митровице, али и сви антифашисти Србије поносно стоје, радосни што 72. годишњицу слободе дочекујемо на начин на који сами желимо, "размишљајући и сањајући своју будућност онаквом каквом је ми желимо, али изнад свега потпуно спремни да нашу садашњост и нашу будућност бранимо и градимо на истим принципима слободарског духа и традиције, како су то чиниле генерације пре нас".

Свечаности поводом Дана општине Косовска Митровица присуствовали су представници локалне самоуправе са севера Косова, српски министри у косовској влади, представници СПЦ, представници институција са севера Косова и други.

На Косову ће бити и српских општина и ЗСО 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и један од српских министара у косовској влади Љубомир Марић очекују да ће Заједница српских општина бити формирана и подсећају на обавезе које званична Приштина има у вези са делом бриселског споразума који се односи на ЗСО.

Марић је изјавио новинарима у Косовској Митровици да Влада Косова треба да спроведе део споразума из Брисела који се односни на формирање ЗСО, реагхујући тиме на изјаву косовског премијера Исе Мустафе који је изјавио да неће бити никаквог Декрета о формирању ЗСО и да израда нацрт статута неће почети док се Срби не врате у косовске институције.

"Није ми јасно да на пружену руку за нешто што је господин Мустафа потписао и договорио у Бриселу, сада се даје изјава да се то неће урадити. Договорено је у Бриселу да се принципи имплементирају а имплементација принципа усвојених, договорених у Бриселу, потписаних од стране два премијера предвиђа да се они у косовски систем имплементирају", рекао је Марић.

Дакле, одлуком Владе Косова треба да се спроведе тај део споразума који се односи на ЗСО и не разумем у чцему је проблем, рекао је Марић.

Ђурић, не желећи да се посебно осврће на изјаву косовског премијера, сматра да је покрајинска влада власна да своја унутрашња политичка питања решава са коалиционим партнерима и аутономно води своју политику, док год, како каже, та питања не задиру у теме које су везане за територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Одговарајући на питање новинара да ли ће на КиМ бити српских општина Ђурић је одговорио потврдно.

"Наравно да ће бити и српских општина и ЗСО. Ми желимо да буде више општина са српском већином, јер када би се вратили сви људи који су протерани и када би се прихватили елементи коалиционог споразума које су прихватиле политичке вође косовских Албанаца у Приштини, онда би било више општина са српском већином. Данас их има 10, ми сматрамо да би требало да их буде много више", рекао је Ђурић.

Ђурић: Радујем се позиву са 064 из Клокота, Штрпца…

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је бриселски споразум о телекомуникацијама на снази, а да би питање везано за "Трепчу" требало решавати разговором а не повлачењем једностраних потеза.

Ђурић је рекао да је споразум о телекомуникацијама који су постигли представници Београда и Приштине у Бриселу техничко питање и да је цео споразум на снази односно у спровођењу.

"Радујем се тренутку када ћу са броја 064 да вас позовем из Штрпца, Клокота и много других места где до сада нисам могао да позовем било кога и где десетине хиљада наших људи нису могли да користе услуге наше мобилне телефоније, где су били у некој врсти телекомуникационог гета. Сада је та блокада уклоњена и захваљујем свима који су дали допринос томе", рекао је Ђурић.

Ђурић је говорећи о проблем који је изазван усвајањем спорног Закона о Трепчи у Скупштини Косова рекао да би то питање требало решавати разговором а не једностраним потезима.

"Проблем Трепче нисмо стварали ми, ми смо дали максималан допринос томе да се не улази у политички сукоб у вези с Трепчом, предлажући и преко пословодства Трепче и на међународним форумима разговоре као метод решавања, предлажцући и нека конкретна решења", рекао је он.

Навео је да с друге стране постоји намера да се то питање реши на другачији начин.

"Сада не сматрам да се било шта значајније променило, то што је један штетан закон усвојен није произвело правне и политичке последице на терену, осим што је довело до затезања политичких односа на КиМ", рекао је он.

Како каже, проблем "Трепче" треба да буде решен разговором а не једностраним потезима уз наметање или притиске на раднике, руководство или слично. 

 

 

 

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи