Подршка Чешке на путу Србије ка ЕУ и отварању нових поглавља

Чешка подржава Србију на њеном путу ка ЕУ, а може и да помогне у отварању нових поглавља у преговорима до краја године, поручили су после састанка председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Посланичког дома парламента Чешке Јан Хамачек.

Хамачек је поручио да је Западни Балкан за Чешку логичан смер којим би требало ЕУ да се проширује, а да Србија у томе има кључну улогу.

Гојковићева је после састанка са Хамачеком у Дому Народне скупштине захвалила Чешкој на подршци Србији на њеном путу ка ЕУ и на томе што Чешка води отворену политику проширења ЕУ и Србију види као кључног играча.

Навела је да је подршка Чешке Србији подршка свим земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ.

Наводећи да је Чешка пријатељ Србије, те да нема отворених питања између две државе, Хамачек је захвалио Гојковићевој на конкретним предлозима како Чешка може да помогне Србији на њеном путу ка ЕУ, и навео да ће то и учинити.

Хамачек је рекао да је поседњи извештај Европске комисије о напретку Србије схватио као веома позитиван, те да је он слика труда који Србија улаже.

Сматра и да Србији не треба на европском путу да се постављају услови који су тешки за испуњавање, те да Чешкој нико сличне услове није постављао.

Гојковићева је навела да је са гостом из Чешке разговарала и о проблему миграната и о улози Србије у његовом решавању, као и о положају чешке националне мањине у Србије, те да је предложила потписивање Меморандума о сарадњи два парламента, и то у важним областима, као што су европске интеграције.

Хамачек, који ће у четвртак, како је најављено, посетити чешку националну заједницу у Белој Цркви, захвалио је Србији на условима које омогућава чешкој националној заједници у Србији.

Захвалио је Гојковићевој и на предлогу споразума о сарадњи два парламента, истичући заинтересованост чешког парламента за унапређење сарадње са Скупштином Србије.

Хамачек се састао и са председником Србије Томиславом Николићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи