Ђорђевић: Политика проширења инвестиција у европску безбедност

Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је са директорком за Западну Европу, Западни Балкан и Турску, Европске службе спољног деловања, Ангелином Ејкхорст о Глобалној стратегији Европске уније, о спољној и безбедносној политици под називом "Заједничка визија, заједничко деловање: јача Европа".

Министар одбране је током састанка са Ејкхорст, изразио задовољство чињеницом да је у Глобалној стратегији потврђена одлучност ЕУ за промовисање политичких реформи, владавине права, економске стабилности и добросуседских односа на западном Балкану и у Турској.

Са становишта Републике Србије чији је спољнополитички приоритет да постане чланица ЕУ, једна од кључних порука Глобалне стратегије је да "политика проширења представљају стратешку инвестицију у европску безбедност и развој".

Ђорђевић је нагласио да Министарство одбране активно учествује у 20, од укупно 35 преговарачких група за преговоре о приступању Србије ЕУ.

Преговарачко поглавље које се највише односи на надлежности овог министарства јесте Поглавље 31 - Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика.

У складу са континуираном намером за унапређење војних капацитета ЕУ, Министарство одбране напомиње да ће током децембра ове године, отпочети учешће у мисији ЕУ за обуку у Централноафричкој Републици са медицинским тимом "ЕУТМ РЦА".

Укључењем Војске Србије у активности везане за борбене групе ЕУ исказано је опредељење Србије да у будућности у потпуности преузме обавезе пуноправног члана и поузданог партнера у изградњи безбедности и одбране ЕУ.

Из тог разлога, начелник Генералштаба је 8. новембра 2016. године потписао Ноту о приступању Републике Србије Борбеној групи "HELBROC", коју предводи Република Грчка, подсећа се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи