Хелбах: Србији место у ЕУ, посебно видљив напредак у економији

Премијер Србије Александар Вучић састао се са изаслаником министарства спољних послова Немачке за југоисточну Европу Кристијаном Хелбахом, који је рекао да је будућност Србије у ЕУ и да она значајно напредује, посебно у области економије.

Вучић и Хелбах су разговарали о европским интеграцијама Србије, односима у региону и заједничкој европској будућности.

Премијер је обавестио немачког званичника о економским реформама које је Влада спровела и о пословном окружењу, које се мења у складу са интересима све већег броја страних инвеститора.

Саговорници су разговарали и о владавини права, разговорима са Приштином и регионалним инфраструктурним пројектима, за које је потребна подршка Европске уније.

"Будућност Србије је у Европској унији и то свима треба да буде витални интерес. Србија значајно напредује и то је веома видљиво, нарочито у области економије", истакао је Хелбах.

Са Кристијаном Хелбахом састала се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Том приликом је изасланик немачког министарства спољних послова за југоисточну Европу истакао да Немачка увиђа напредак који је остварен у укупном реформском и преговарачком процесу Србије и у дијалогу Београда и Приштине.

Хелбах је рекао да ће то свакако бити значајан чинилац у позицији Берлина када је у питању наставак евроинтеграција Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Јоксимовићева је изразила очекивање да ће до краја године бити отворена нова преговарачка поглавља за која је Србија спремна.

То су, како се прецизира у саопштењу, поглавље 5 (јавне набавке) и поглавља 25 и 26 (образовање, наука, млади и култура).

Јоксимовићева је нагласила да, упркос изазовима са којима се суочава на путу ка чланству у ЕУ, Србија остаје посвећена том циљу. Јоксимовићева истиче да су европске интеграција и реформски процес два неодвојива процеса.

Оценила је да приступни процес остаје кључни мотиватор за суштинске реформе на унутрашњем плану.

Министарка је такође истакла да ће Србија наставити да испуњава обавезе из Акционих планова за поглавља 23 и 24, јер су то суштинска реформска поглавља која се тичу реформе правосуђа, борбе против корупције, владавине права, борбе против организованог криминала.

Истакла је да је за Србију важно да се њен напредак сагледава кроз реформе које се спроводе у свим областима, али и кроз конструктивну и значајну улогу у очувању регионалне стабилности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи