Ђурић: Споразум о телекомуникацијама осигурао имовину "Телекома Србије"

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију оценио је да је споразум Београда и Приштине о телекомуникацијама важан зато што је статус имовине "Телекома Србије" на Косову "зацементиран" и легализован пред институцијама у Приштини.

"Нисмо прихватили споразум све док нисмо осигурали да имовина коју 'Телеком Србија' користи, буде у потпуности пренета на 'МТС д. о. о' која се оснива. То се показало као добра одлука. Или је имовина ваша или није. Нема средине. Имовина је наша, овим је пренета на нас, то је веома важно за све разговоре, јер је ово први споразум којим се имовина експлицитно дефинише", оценио је Марко Ђурић.

Ђурић је гостујући на РТС-у рекао да је то први споразум којим се имовина експлицитно дефинише и додао да је по подацима из катастра, око 25 одсто територије Косова и Метохије у приватном власништву грађана Србије који живе у централној Србији.

"Стопроцентно је зацементиран статус имовине 'Телекома Србије' на Косову, легализован је пред приштинским институцијама статус 'Телекома' – који је по нашем систему легално функционисао. Сада постоји документ којим се потврђује право 'Телекома Србије' да ради тамо и нико не може рушити њене станице", додао је Ђурић.

Београд и Приштина постигли су синоћ споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад "Телекома Србије" на Косову, а имовина "Телекома" преноси се на "МТС д. о. о", ћерку фирму "Телекома" на КиМ. Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова и Метохије који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на Косову и Метохији бити третирани као међуградски.

Упитан да ли ће се представници Српске листе вратити у косовске институције, Ђурић је оценио да "они још увек нису уважени", наводећи да њихова борба за Рударско-металуршки комбинат "Трепча" неће престати.

"Ми за разлику од албанских политичара нећемо њима солити памет и учити их шта да раде. Али ја сматрам да они још увек нису уважени и да један од разлога због којег су изашли није престао, не дамо 'Трепчу' и они се боре за то", рекао је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи