Штир: Придружени статус СНС у ЕПП одговара статусу Србије

Одлука о додељивању статуса придружене чланице у Европској народној партији ЕПП Српској напредној странци одговара статусу Србије у односима с ЕУ и од те странке се очекује пун допринос испуњавању свих критеријума ЕУ, изјавио је у Бриселу хрватски министар спољних послова Давор Иво Штир.

Како је Штир објаснио, статус сваке странке у ЕПП-у кореспондира са статусом земље из које долазе, те "статус придруженог члана кореспондира са статусом Србије као земље кандидата".

"ХДЗ је суздржан око тог питања. Важно је рећи да је то одлука која је политички донета још у мају, а сутра ће само доћи до формализовања те политичке одлуке", рекао је Штир, који је и политички секретар ХДЗ-а, одговарајући на питање о пријему СНС-а у придружено чланство, преноси Хина.

Политичка скупштина ЕПП-а требало би у уторак да донесе одлуку о давању статуса придружене чланице СНС-у, странци премијера Александара Вучића, наводи хрватска агенција.

"За пуноправно чланство СНС-а у ЕПП-у потребно је да Србија прво испуни све критеријуме, заврши приступне преговоре и постане чланица ЕУ. На том плану сматрамо да се од СНС-а очекује испуњавање свих критеријума", рекао је Штир.

Према његовим речима, ти критеријуми укључују решавање питања такозване регионалне јурисдикције, пуну сарадњу с Хашким судом, поштовање права националних мањина, расветљавање судбине несталих.

"На том трагу ми ћемо наравно очекивати од СНС-а као кључног фактора у Влади Србије да испуни све те критеријуме, међу којима је и један судски механизам за одштету. Све је то набројано у заједничким ставовима ЕУ за преговоре са Србијом", истакао је хрватски министар.

Он је додао да се од СНС-а као кључне странке у српској влади очекује да води политику која ће ићи ка решавању свих тих отворених питања.

"А ми смо с наше стране такође спремни да водимо такву политику", закључио је Штир.

Политичка скупштина ЕПП-а имала је и у септембру на дневном реду одлуку о примању СНС-а у придружено чланство Европске народне партије, али је то тада одложено за новембар, наводи Хина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи