Извештај о напретку Србије изгубљен у полемици о преводу

Два дана после покушаја да се на Одбору за европске интеграције представи Извештај о напретку, и посланици и јавност тумаче да ли је понашање појединих странака реакција на однос Брисела према Србији, или покушај да опозиција прикупи политичке поене. Председница Одбора позваће странке на консултације.

Министарка задужена за Европске интеграције оцењује да је понашање дела посланика било крајње непримерено и политички некоректно. Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт спреман је да се врати у Скупштину кад се успоставе услови за разговор.

Изгубљен у полемици о преводу већ неколико дана је извештај о напретку Србије у парламенту.

Због тога што је појединим посланицима сметало што није на српском и што га представља човек из земље која окончава чланство у Унији, прекинута је традиција дужа од деценије по којој амбасадор Европске уније скупштинском одбору представља извештај Комисије.

"Ја сам упутио писмо председници Маји Гојковић, да је упутим шта се десило и јасно кажем да сам спреман да се вратим на њен позив у Скупштину. Ја сам спремио своје образложење на српском, јесам Британац, али сам такође грађанин ЕУ. Велика Британија је још увек земља чланица ЕУ", каже шеф Делегације Еу у Србији Мајкл Давенпорт.

Опозиционо солидарна, како је признала, председница Одбора није хтела да изриче опомене и одузима реч, али је седницу, ипак, одложила до даљњег.

"Ја ћу свакако иницирати састанак са посланичким групама. Ми не можемо тај документ да преводимо, то ради Владина канцелатија за европске интеграције. И сама Влада је у среду на енглеском примила извештај као и уназад годину за годином. Сигурна сам да то није услов, и кад се буде стекао да ће бити довољан услов да се с овим циркусом престане", каже председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић.

"Ако је неко антиевропски оријентисан, што је политички легитиман став, то не значи да је легитимно да се понаша непристојно и да узурпира право и обавезу Народне скупштине да ради свој посао и анализира Извештај", каже министарка Јадранка Јоксимовић.

Због језика којим је написан извештај, његов садржај, међутим, није ни стигао на дневни ред. Давенпорт извештај види као објективан, са конструктивним препорукама и задовољством напретком Србије која је отворила четири поглавља. Од Европске комисије стигла је препорука да се отвори и пето о јавним набавкама. Сада се чека сагласност чланица.

"Надам се да ће доћи до отватрања тог поглавља, јер морамо да идемо напред", поручује Мајкл Давенпорт.

Пут се наставља, али званичници ЕУ признају да је једна стара изјава, да неће бити проширења до 2020. године, ојачала евроскептицизам на Западном Балкану.

"Уколико ЕУ сматра да није време или не препознаје наше напоре, ми јој се захваљујемо на томе. Нама је најважније да грађани Србије препознају наше напоре и да препознају да је ово боља земља за живот. Постоји замор од проширења ЕУ међу земљама чланицама, али постоји замор од ЕУ и њених сталних померања услова и међу Србима", каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Председник ЕК сматра да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, али да је у последње време успорена и ослабљена и да преговори изискују проактивнији приступ институција. За аналитичаре, редослед приоритета, променили су Брегзит и мигрантска криза, па Брисел сада има преча посла.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи