Вејвода: Трампова политика према Балкану – континуитет

Велика је непознаница каква ће бити политика 45. председника САД, посебно када је реч о будућој спољној политици, али што се Балкана тиче ту је непознаница најмања – треба да очекујемо континуитет, рекао је потпредседник немачког Маршаловог фонда Иван Вејвода.

"Ми смо и сувише мали регион, а камоли појединачне земље да би то било у фокусу новог председника", каже Вејвода за Радио Слободна Европа.

Сматра да треба да очекујемо континуитет политике, односно даље евроатланске интеграције, пре свега у Европску унију и да ће ЕУ и даље имати водећу улогу када је реч о нашем региону.

Истиче да наш регион јесте део европског континуитета у ужем смислу те речи, као и да је кључно да све земље наставе да буду усредсређене на даље демократске, привредне и структурне реформе.

"Видећемо онда каква ће пре свега бити политика према Европи и спољна и безбедносна. То је сада тешко рећи", додао је Вејвода.

У самој Америци Вејвода истиче "велику подељеност која је свима постала јасна још током изборне кампање" и наводи да ће Трамп, према оценама стручњака, морати да ради на повезивању две половине америчког друштва.

Нагласио је и да је Трамп у кампањи велика обећања дао онима које је сам називао "заборављенима у друштву", онима који су изгубили послове током две деценије у којима су се индустрије затварале и селиле у Азију, Кину, Латинску Америку.

"То су ти бирачи који су у њему видели спасоносно решење за своје економске и социјалне проблеме, односно за неизвесност коју доживаљавају у ситуацији када не знају да ли ће поново бити веће запослености за њих", сматра Вејвода.

Упитан да ли се може очекивати промена по питању спољне политике, Вејвода каже да је ту највећа непознаница, с обзиром на ставове које је Трамп имао, на пример, око НАТО или око Кине, посебно око трговинских односа са Кином где је говорио о наметању нових намета на ту трговину.

"Сигурно је да предизборна реторика није исто што и када кандидат, односно будући председник, седне у Овалну канцеларију Беле куће и очекују се некакве изјаве наредних дана. Међутим, његов тим и он сам се усредсређују пре свега на унутрашњу политику, те ћемо морати да сачекамо неко време", закључио је Вејвода.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи