Дачић и Џонсон: Неопходност јачања сарадње две земље

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и шеф британске дипломатије Борис Џонсон у разговору су подвукли неопходност јачања политичког дијалога и сарадње Србије и Уједињеног Краљевства. Шеф британске дипломатије разговорао и са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, током разговора обострано су истакнуте јаке историјске везе два народа.

Џонсон је нагласио жељу да Уједињено Краљевство настави да подржава европски пут Србије, без обзира на тренутна дешавања у британским односима са Европском унијом.

Шеф српске дипломатије дочекао је на аеродрому државног секретара за спољне и послове Комонвелта Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и пожелео му угодан боравак у Србији, додаје се у саопштењу.

Шеф британске дипломатије, у разговору са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић, указао је да је циљ његове посете да покаже колико Велика Британија цени пријатељство са Србијом.  

Џонсон је нагласио је да Велика Британија, без обзира што напушта Европску унију, не напушта Европу и истакао да Србија има будућност као део Европе, наводи се у саопштењу скупштинског Одељења за односе с јавношћу.

Гојковићева је истакла важност посете Џонсона у историјском тренутку од заједничког значаја - уочи обележавања Дана примирија у Првом светском рату - и тим поводом му уручила симболичан поклон - Наталијину Рамонду, као знак сећања на страдање и ослобођење Србије у Великом рату.

Председница Народне скупштине је изразила уверење да ће, без обзира на динамику и резултате процеса након Брегзита, Велика Британија наставити да игра значајну улогу на европском плану и у односима са Европском унијом.

Гојковићева и Џонсон су се сложили да је у циљу унапређења укупних односа и надограђивања пријатељства важно интензивирање међупарламентарне сарадње, а посебно на највишем нивоу, као и да је парламентарна размена вредан начин изградње разумевања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи