Препозната улога Србије и СНС-а у стварању атмосфере

Политичко поверење и дијалог важни су за реализовање великих пројеката који доприносе развоју Србије и целог региона Централне и Источне Европе, а кроз сарадњу са Кином и другим земљама тог региона управо показујемо да је наша будућност у развоју, поручила је интернационална секретарка СНС-а Јадранка Јоксимовић у Будимпешти.

Јадранка Јоксимовић је учествовала на Политичком дијалогу Комунистичке партије Кине и различитих странака земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕ), где се обратила на панелу посвећеном унапређењу развојних стратегија у оквиру механизма сарадње Кине и земаља ЦИЕ "16 + 1".

Истакла је да је данашњи састанак политички наставак и припрема за предстојећи самит земаља "16 + 1", али по први пут на међупартијском нивоу, што је, како је рекла, веома добро, јер су политичко поверење и политички дијалог који се успоставља, подједнако важни за реализовање великих пројеката који ће допринети развоју Србије, али и целог региона Централне и Источне Европе.

"Политички односи су јако добри, партијски односи су добри, али оно што је циљ свих нас и што су кључне речи, су мир, стабилност и развој, а развој можемо да постигнемо и кроз инфраструктуру, кроз повезивање људи, култура, туристичко повезивање, све оно што чини нашу земљу већ добро позиционирану на мапи и ЕУ и посебно земаља ЦИЕ", рекла је Јоксимовићева Танјугу.

Наводећи да се пријатније осећа кад је "у формату" Централне и Источне Европе, него Западног Балкана, Јоксимовићева је рекла да је данашњи међупартијски форум важан за Србију као кандидата за чланство у ЕУ, додајући да је СНС окосница реформског процеса и свега што влада ради.

Указавши да се веома често у јавности потеже питање колико сарадња Србије са Кином и другим ваневропским партнерима оптерећује наш европски пут, Јоксимовићева је нагласила да то није тачно, јер као земља кандидат за чланство у ЕУ Србија захваљујући тој сарадњи постиже већи степен стабилности и развоја који треба да нас припреми да будемо још боља чланица ЕУ.

Јоксимовићева, која је и министарка задужена за европске интеграције, истакла је да Кина и ЕУ имају развијену и детаљну платформу сарадње и развоја у будућности, те додала да је један део земаља Централне и Источне Европе у ЕУ.

Поред постојећих великих кинеских инвестиција, изградње пруге Београд-Будимпешта, улагња у Железару, и других, сарадња са Кином може само нам да помогне на путу европских интеграција, али и да допринесе стабилности региона и саме ЕУ, истакла је Јоксимовићева.

"Посебно је значајно што су овде укључене и земље из западнобалканског региона и ово је још један добар начин да, кроз сарадњу са Кином и другим земљама ЦИЕ, покажемо да је наша будућност у развоју", поручила је Јоксимовићева.

Како је истакла, и представници Кине су делегацији СНС-а, у којој је и потпредседник странке Марко Ђурић, рекли да регион Централне и Источне Европе представља будући мотор развоја ЕУ.

"Ако се ми у том сегменту добро позиционирамо и наша сарадња у региону биће боља, јер мир и стабилност су једини начин да дођемо до развоја и будемо део развоја овог региона и ЕУ. Зато је ово важан формат и препозната је улога Србије, СНС и председника странке и премијера Александра Вучића, на успостављању атмосфере поверења, која би требало да резултира и већом сарадњом у региону, а што очекујемо и од других", рекла је Јоксимовићева.

Добри билатерални политички и економски односи са Кином могу само да нам буду предност, а никако да нам на било који начин штете на европском путу, закључила је Јоксимовићева.

Ђурић: Витални интерес Србије отварање према Кини

Потпредседник СНС-а Марко Ђурић истакао је да је отварање Србије према Кини витални интерес Србије и додао да СНС снажно подржава изградњу новог пута свиле и јачање срадање земаља ЦИЕ са Кином.

У томе, како је рекао, видимо нашу економску шансу и политичку шансу.

"Као чланови СНС-а посебно смо поносни на чињеницу да лични односи председника владе Александра Вучића и Си Ђи Пинга и Ли Кећијанга данас представљају кичму сарадње Србије и Кине, што смо и чули у разговорима са члановима Централног комитета и Политбироа Комунистичке партије Кине", рекао је Ђурић.

Додао је да је данашњи састанак прилика да од представника Кине чују и науче нешто о начинима управљања партијом и утицаја на државне одлуке, али и о томе како су у Кини дошли до привредног раста, који је данас у најконкурентнијим гранама - High tech-u, ИТ-у и образовању 13 одсто.

"Мислим да од Кине у економском смислу можемо много да научимо, а економска сарадња добрим делом иде и преко политичке сарадње и зато су ови међупартијски односи веома значајни и могу да допринесу томе да се тренд кинеских улагања у нашу земљу, додатно повећа", рекао је Ђурић.

Посебно је нагласио да СНС и КПК, када је реч о међународним односима, деле вредности међусобног поштовања и уважавања, немешања у унутрашње послове других држава, поштовања територијалног интегритета и суверенитета.

"Без чврстог става КПК о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ, не би било ни тако чврстог државног става Кине", подвукао је Ђурић.

Нагласио је да је Кина важна и за европске интеграције Србије, с обзиром на чињеницу да та земља данас позајмљује новац ЕУ како би она очувала економску стабилност.

"Пут Србије у Европу делимично води и кроз сарадњу са Кином", закључио је Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи