Николић и Додик: Изборна воља грађана се мора поштовати

Председник Србије Томислав Николић и председник Републике Српске Милорад Додик поручили са заједничког састанка да изборна воља грађана и демократски принципи морају да се поштују. Додик очекује потврду победе Младена Грујичића и каже да није тачно да ће доласком Србина на место начелника бити угрожено обележавање страдања Бошњака. Досадашња власт у Сребреници није дозвољавала обележавање страдања Срба, истиче Додик.

Председници Србије и Републике Српске разговарали су о међусобним односима и важности очувања мира и стабилности у региону.

Томислав Николић је честитао Милораду Додику на одржаном референдуму о Дану Републике Српске, као и на успеху који је остварен на локалним изборима, саопштио је Кабинет председника.

Два председника су констатовала да изборна воља грађана мора да се поштује, као и очување демократских принципа на којима почива функционисање институција и правне државе.

Како је пренео Танјуг, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је поносан на чињеницу да би заједнички кандидат српских странака Младен Грујичић могао дефинитивно да буде потврђен као начелник Сребренице и навео да су, без обзира на спекулације, локални избори спроведени без већих примедаба.

Одговарајући на питања новинара после састанка са председником Србије Томиславом Николићем, Додик је рекао да су и посматрачи оценили да су локални избори били фер и поштени.

Додао је да су остали проблеми у вези са пребројавањем листића.

"Сама манипулација бројем добијених гласова створила је одређену нервозу. Мислим да се ради о Бошњацима који не могу да прихвате и поднесу да губе локалне изборе. Представе о томе да ће се, ако дође Србин, апсолутно минимизирати, одбацити било какво обележавања страдања Бошњака нису тачне", истакао је Додик.

Апсолутно је, додао је, Сребреница место огромног страдања Бошњака, али и страдања Срба.

"Ми смо до сада имали злоупотребу локалне власти само на питањима обележавања страдања Бошњака и није уопште никада било могуће да се у оквиру општине организује обележавање страдања Срба", рекао је Додик.

Уверен је да ће то само бити изнивелисано доласком српског кандидата на место начелника.

Што се тиче присуства полиције у згради општине, где се налази изборни материјал, Додик је рекао да је Сарајево "наравно одмах надувало ту причу" и навео да је полиција мешовитог састава добила налог надлежног тужиоца да обезбеди објекат где се пребројавају гласови, што је утицало на одлуку чланова ОИК-а да прекину рад.

Бошњачким члановима комисије таква ситуација није одговарала, каже Додик, па су одлучили да прекину рад комисије. Тврди да никаквих злоупотреба ту није било.

"Дакле, ствар води Тужилаштво. Колико знам, у међувремену сви чланови Изборне комисије за Сребреницу су се појавили и они сад настављају да раде свој посао", рекао је Додик.

Навео је да је политички систем у БиХ такав да је 30 дана рок у коме Централна изборна комисија треба да саопшти дефинитивне резултате.

Додик је рекао да очекује да ће данас почети пребројавање гласова који долазе од оних грађана који гласају поштом и у одсуству.

"Њима ће бити потребно неколико дана, можда читава седмица и више да то преброје и да дају званичне резултате", рекао је Додик.

"Потврђени добри односи Србије и РС"

Додик је, после састанка са председником Николићем, рекао да му је Николић честитао на изборном резултату, као и на мирно спроведеним локалним изборима у БиХ и референдуму у Републици Српској.

"Констатовали смо да су мир и стабилности веома важни, да су очувани и да сви спекуланти који су говорили о томе да ће кроз ова два догађаја, референдум и изборе, бити угрожена стабилност и да ће бити насиља апсолутно су се преварили", рекао је Додик новинарима у Београду.

Додао је да је народ показао високу демократску свест, те да је у том погледу апсолутно јасно да нису били у праву они који су предвиђали "разне догађаје".

Додик је после састанка рекао да је претходно на београдском аеродрому разговарао с премијером Србије Александром Вучићем и да је, као и у разговору са Николићем, констатовано да је очување регионалне стабилности од највећег интереса.

"Наше активности у наредном периоду треба да буду усмерене управо ка ојачавању регионалне стабилности и онога што доприноси тој стабилности", каже Додик.

Сусрет са Вучићем је, каже, била још једна прилика да потврди добре односе и са Николићем и са Вучићем у оквиру економске сарадње Србије и Републике Српске.

"Било је разговора са премијером Вучићем и о томе да су отклоњени одређени проблеми везани за изградњу моста у Братунцу, што је обострани интерес", рекао је Додик и навео да очекује да ће се одржати динамика изградње једног таквог објекта.

"Договорили смо се да се у наредних десетак дана поново нађемо и да разговарамо о нашим плановима за конкретне пројекте и убудуће", навео је Додик.

Састанак Николића и Додика одржан је нешто после 13.30 у згради Генералног секретаријата председника Србије на Андрићевом венцу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи