Николић: Србија жели у ЕУ, али не по цену признања КиМ

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у разговору са специјалним изаслаником Министарства спољних послова Чешке за Западни Балкан и ОЕБС Штефаном Филеом да Србија жели да буде пуноправна чланица ЕУ, али не по цену признања Косова и Метохије и одрицања пријатељства са Русијом.

Председник Николић је потврдио приврженост Србије евроинтеграцијама и изразио очекивање да ће ЕУ наћи решења за изазове са којима се суочава.„

"Ми желимо да будемо пуноправан члан, али не по цену признавања Косова и Метохије и одрицања пријатељства са Руском Федерацијом"“, нагласио је председник и додао да се посвећеност Србије миру и стабилности не доводи у питање.

Осврнувши се на ситуацију у региону, председник Николић је нагласио да Хрватска понекад излази из оквира европских стандарда, док Босна и Херцеговина има велике проблеме у функционисању.

„Србија је гарант Дејтонског споразума и неће учинити ништа што би могло да доведе у питање његову примену“, подвукао је председник Србије.

Што се тиче Косова и Метохије, председник Николић је истакао да се стиче утисак да се подржава само оно што жели Приштина и, паралелно са преговорима у Бриселу, Косово се уводи у међународне институције.

"С друге стране, Заједница српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, не примењује се у пракси. „Ја од ЕУ очекујем да заштити Србију као малу земљу, као и све друге мале чланице. Важно је да иста правила важе за све"“, подвукао је председник Николић. 

Специјални изасланик Штефан Филе нагласио је сложеност ситуације и подвукао да се ЕУ суочава са великим изазовима.

Зато је, казао је, важно разговарати за једним столом и пронаћи решење.

Он се осврнуо на ситуацију у региону Балкана истакавши: "„Европи је потребан успех Србије, јер без тога нема успеха у читавом региону. С друге стране, ја ценим искрене везе које смо успоставили и сматрам да су специјалне везе Србије и Русије нешто што можемо сматрати као основ за решавање проблема ЕУ–Русија. Такође, сматрам да нико од вас не треба да очекује да се одрекнете тог пријатељства“."

С друге стране, он је подвукао да сарадња Србије са Русијом, Кином или било ким другим треба да буде усклађена са регулативом ЕУ, као и до сада.

Филе се осврнуо и на актуелну политичку ситуацију: „"Десиле су се глобалне промене и ми морамо да се суочимо са тиме, јер би игнорисање тих промена, или још горе супротстављање, било погубно“."

Он је подвукао важност примене основних принципа на којима почива Европска унија, а то су слобода и једнакост, и додао да ће се залагати за то без обзира на изазове, саопштила је Прес-служба председника.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи