Ђорђевић: Балканско војно-медицинске снаге пред изазовима

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић у на церемонији оснивања Сталне организације Балканских војно-медицинских снага у Скопљу изјавио је да се све земље у региону суочавају са истим или сличним изазовима.

Зоран Ђорђевић је у име Србије, која ће наредне две године председавати организацијом, навео да се ти изазови односе на заједнички одговор чланица на резолуцију која наглашава потребу за заједничким приступом намењеним очувању међународне безбедности, преноси МИА.

"Мисија ће бити у могућности да обезбеди медицинску подршку у кризним ситуацијама и да брзо реагује са циљем смањења последица катастрофа у региону", казао је Ђорђевић.

Балканске војно-медицинске снаге чине војске Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније и Србије, а те земље ће учествовати и помагати једни другима у кризним ситуацијама. Центар за те операције отворен је у војној бази "Илинден" у македонској престоници.

Званичник Пентагона који је присуствовао церемонији пуковник војске САД Кевин Хилл изјавио је да се не ради о обичној војној јединици, већ о једниственој међунаросној јединици усклађеној са НАТО стандардима која је конкретни пример регионалне сарадње.

Ове снаге су пројектоване мултинационалне модуларне снаге намењене за широк спектар операција брзог одговора на кризне ситуације, посебно када је реч о елементарним и другим катастрофама на простору Западног Балкана, наводи се у саопштењу Амбасаде Норвешке, земље која зајендо са САД финансира овај пројекат.

Дугорочно гледано ти капацитети би се могли користити и за међународне операције.
По формирању Балканске медицинске снаге треба да буду оспособљене да хитно реагују у пружању медицинске подршке нивоа 2 (лаке пољске болнице), до тренутка консолидовања постојећих цивилних медицинских структура.

Чланови Балканских војномедицинских снага су у мају обележили крај вежбе "Пролеће 2016" и представили стечена знања брзог реаговања у кризним ситуацијама на београдској Војно-медицинској академији.

То је подразумевало све - од оживљавања до брзих операционих захвата у монтажној сали.

Овај пројекат, који финансирају Норвешка и САД, започео је 2010. године и јединствен је пример сарадње у региону где свака земља има различит однос према ЕУ и НАТО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи