Билатерални сусрети Вулина у Бриселу

Министар за рад, запошšљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, на маргинама конференције у Бриселу, имао је билатералне састанке са шефовима дипломатија БиХ, Турске, Мађарске, Македоније и Словачке, са којима је постигнут висок степен сагласности када је у питању оцена српског односа и политике према мигрантима.

"Сви су оценили да се односимо храбро и доследно и да је Србија пример за све земље на који начин се односи према мигрантској кризи. Одговорно и према мигрантима, али одговорно и према свом становнишšтву, изјавио је Вулин новинарима.

Министар каже да ЕУ мора да нађе одговоре у смислу заједничког решења за мигрантску кризу, али ако то не може или оклева са тим, одговор се мора наћи регионално, међу земљама које су непосредно на удару мигрантског таласа.

Као заједнички закључак билатералних разговора које је имао у Бриселу, Вулин је навео да све земље које се налазе на мигрантском путу морају да буду третиране равноправно са чланицама ЕУ.

"Србија мора бити изједначена са било којом другом чланицом ЕУ када је у питању помоћ у смислу решавања мигрантске кризе, а то се односи на средстава, техничку помоћ", рекао је Вулин.

Он је навео да Србија žжели да буде део програма који би се организовао на нивоу ЕУ, а који би се фокусирао на добровољни повратак људи у Авганистан, уколико не добију азил.

На питање Танјуга шšта Србија може да уради како се не би поновиле сцене са мигрантима који су у уторак пешšке кренули из Београда ка граници са Мађарском, министар Вулин каже да ће таквих ситуација бити јер, према његовим речима, Србија на својој територији има неколико хиљада људи који не жžеле да ту да остану и који ће учинити све да је напусте.

"Оно што ми нећемо дозволити јесте да било ко на илегалан начин напушšта територију Републике Србије, а посебно не да се служи насиљем, сече ограду на мађарској граници или ради било шта друго што би нас могло довести у сукоб са суседима. Примењиваће се закон на мигранте као и на било кога другог”, поручио је Вулин. 

Он је навео да Србија жžели да помогне мигрантима како би се они достојанствено осећали на територији Србије, али и нагласио да они морају да поšштују законе као било ко други.

Мада је реч о уласку миграната у Србију, Вулин подсећа да је Србија поставила војне и полицијске снаге и значајно појачала контроле граница, чиме је до сада око 10.000 људи спречено да илегално пређе на наšшу територију.

"Министрар Стефановић и ја сматрамо да би требало ојачати наšшу границу и одређеним физичким препрекама. Председник Владе не дели нашšе мишšљење. Ми ћемо поступати у складу са политиком Владе, али свакако водити рачуна да нашšа граница буде чувана", изјавио је Вулин.

Вулин је најавио промене законских процедура у Србији, како би у најкраћем року држžава одговорила на повећан број оних који тражžе азил или не тражžе азил, односно свих оних који покуšшавају да се задржžе неко време на територији Србије или да преко ње наставе свој пут.

Вулин са Сијартом 

Министар Вулин састао се на маргинама конференције и са министром спољних послова Мађарске, Петером Сијартом.

Вулин се захвалио Сијарту на говору који је одржао на Међувладиној конференцији са Србијом, на којој су отворена поглавља 23 и 24.

Министар спољних послова Мађарске је дао недвосмислену подршку Србији и нагласио да ће наставити да подржава отварање преговарачких поглавља у приступним преговорима Београда и ЕУ, саопштило је Министарство рада.

Сијарто такође сматра да Србија по питању мигрантске кризе треба да буде третирана равноправно са земљама чланицама ЕУ и да добије пођеднаку финансијску подршку.

Оба министра су се сложила да су наше националне мањине мост између Мађарске и Србије, наводи се у саопштењу.

Мађарски министар је истакао да ће његова Влада наставити да ради на даљем побољшању положаја српске мањине.

Министри Вулин и Сијарто су били сагласни и у томе да међусобни билатерални односи две земље никад нису били на бољем нивоу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи