Гњилане, стоп за српског одборника у Скупштини општине

Одборнику Срђану Митровићу, који је једини српски представник у Скупштини општине Гњилане, не дозвољава се од почетка 2016. године присуство на седницама овог општинског органа.

Митровић као разлог наводи то што је од почетка ове године и председник Привременог органа општине Гњилане по српском систему.

"Пре почетка сваке седнице одборници се изјашњавају о томе да ли би требало да учествујем на скупштинском заседању. До сада су ми забрањивали присуство, тако да ове године нисам учествовао у раду Скупштине општине ни на једној седници", истиче Митровић.

У изјави за РТВ Пулс из Шилова, правни саветник Централне изборне комисије (ЦИК) Ђемаљ Пецани каже да је упознат са овим случајем.

Он истиче да се ЦИК бави само изборним процедурама, док је овакав случај у надлежности Министарства за локалну самоуправу.

Представник цивилног сектора и председник невладине организације "Центар за деполитизацију косовског друштва", Небојша Симић, каже за Пулс да је овакав поступак према одборнику Срђану Митровићу недопустив.

"Закон о локалним изборима се мора поштовати. У овом случају морало би да реагује ресорно министарство, а требало би да буде и предмет разговора Београда и Приштине, како убудуће не би долазило до оваквих проблема", рекао је Симић.

Иако је Министарство за локалну самоуправу, које је надлежно у оваквим ситуацијама, упознато са овим случајем, до сада се нико није огласио.

Скупштина општине Гњилане има 35 одборника, од којих два одборничка места припадају невећинским заједницама, у овом случају српској и турској.

Иако по закону њима припада и место потпредседника општине за заједнице, до сада он није изабран, иако до нових избора има само око годину дана.

Председник општине Гњилане Љутфи Хазири, од постављења на ту функцију јануара 2014. године, још није посетио ниједну српску средину у овој општини, у које ништа значајно није ни инвестирано од стране локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи