Мировић: Крупне ствари у првих 100 дана Покрајинске владе

Питање је дана када ће почети практична реализација великих инвестиционих пројеката, као што су изградња нових зграда РТВ-а, Завода за хитну медицинску помоћ у Новом Саду, рекао је Игор Мировић поводом 100 дана покрајинске владе.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић изјавио је да је покрајинска влада у првих 100 дана рада учинила неколико крупних ствари, пре свега у делу великих инвестиционих пројеката.

Мировић је, на конференцији за новинаре поводом 100 дана рада актуелне Покрајинске владе, рекао да је питање дана када ће почети практична реализација великих инвестиционих пројеката, као што су изградња нове зграде Радио-телевизије Војводина, изградња зграде Завода за хитну медицинску помоћ у Новом Саду, партнерно уређење кампуса Новосадског универзитета, завршетак изградњe зграде Народног позоришта у Суботици итд.

"Од када је формирана ова покрајинска влада, успели смо да зауставимо ненаменско трошење средстава из буџета тако да смо успели да постигнемо да у буџету након ребаланса имамо 1,7 милијарди динара више него што је то био случај са буџетом донетим на почетку године", рекао је Мировић.

Та средства, према његовим речима, распоређена су тако да је 200 милиона динара опредељено за породице са троје и више деце, 150 милиона за куповину три ангио сале за опште болнице у Суботици, Сомбору и Зрењанину, 100 милиона за уклањање дивљих депонија, 70 милиона динара за регресирање превоза ученика средњих школа и на бројне друге пројекте.

Напоменуо је да је главно питање на почетку рада Покрајинске владе било генерално определење владе које је, како је рекао, подељено у више елемената.

Први елемент је политичка стабилност која је предуслов економског развоја, други елемент је нови концепт политике економског развоја, трећи – крај ненаменског трошења средстава из буџета и као четврти елемент – развојни концепт буџета за 2017. годину, навео је Мировић.

Када је реч о политичкој стабилности, Мировић је рекао да су обезбеђени предуслови тако што је напретку Војводине и Србије посвећена већина у Скупштини АПВ, што су отклоњени сви "шумови" у сарадњи са републичком владом и што је остварена пуна сарадња са ресорним министрима и на дневном нивоу обавља се комуникација у решавању значајних питања за живот грађана.

Нови концепт политике економског развоја, према његовим речима, базира се на окупљању око пројеката, на привлачењу нових инвеститора и на подршци домаћој иницијативи која већ задовољава европске стандаре.

Говорећи о покрајинском буџету за 2017. годину, Мировић је рекао да је већ сад извесно да ће бити знатно већи од овогодишњег, да ће његова структура превасходно бити у функцији економског развоја и да на креирању тог буџета већ интензивно раде сви покрајински органи уз помоћ Секретаријата за финансије.

"У наредних 60 дана извршићемо реструктурирање дуга АП Војводине који износи 9,15 милијарди динара, са каматом која је већа од једне милијарде. Покушаћемо да смањимо трошак и да добијемо значајан период у коме нећемо морати да отплаћујемо тај дуг", рекао је Мировић.

Посебно се осврнуо на област здравства, изразивши захвалност ресорном покрајинском секретару Зорану Гојковићу на, како је рекао, великом допориносу да "Каменица 2" почне са радом, што је омогућило да дође до смањења листе чекања на зрачење за најтеже болеснике. Мировић је изразио очекивање да ће та листа чекања потпуно нестати до краја наредне године.

"Један од приоритета је изградња Б и Ц блока Клиничког центра Војводине и на томе морамо истрајати, јер је то питање живота и смрти. Не можемо дозволити да се пацијенти из целе Војводине у 21. веку лече у условима из 19. века, а да са друге стране 10 година имамо опредељена средства за изградњу нових блокова клиничког центра", рекао је Мировић.

Сматра да је то питање опстанка Покрајинске владе и позвао је медије да "критички са свих страна прате реализацију пројекта изградње Б и Ц блока Клиничког центра Војводине".

На питање новинара да појасни шта значи изјава да је изградња Б и Ц блока Клиничког центра питање опстанка Покрајинске владе, Мировић је рекао да је то "питање опстанка свих нас".

"Све је могуће да се деси на овај или онај начин, али једна ствар није могућа, а то је да се ништа не уради по питању изградње тих блокова Клиничког центра, а да ја и даље буде на челу Покрајинске владе", рекао је Мировић.

Мировић је поменуо и изградњу нове зграде РТВ, изградњу тренажног центра Летенка на Фрушкој гори, што је пројекат који ће бити спроведен у сарадњи са Министарством спорта, затим покретање поступка туристичког брендирања Фрушке горе и друге пројекте који су у плану Покрајинске владе на чијем је челу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи