Аграмунт: Преговори Београда и Приштине пример да је дијалог могућ

Србија је остварила значајан напредак на путу ка ЕУ што потврђује и отварање поглавља 23 и 24, која се односе на реформе у сектору правосуђа и поштовање основних и мањинских права и Савет Европе је спреман да јој помогне да оствари стратешки циљ - чласнтво у ЕУ, поручио је председник Парламентарне скупштине СЕ Педро Аграмунт.

Он је на посебној седници Скупштине Србије позвао посланике да охрабре владу да тражи експретске савете од Савета Европе који могу помоћи на том путу.

"Заједно можемо остварити и напредак брже. Заједно можемо учинити Европу јачом и сложнијом када су у питању фундалемнталне вредности које делимо како бисмо ефикасно одговорили на изазове који су пред нама", истако је он.

Аграмунт је одао признање премијеру Александру Вучићу на посвећености у унапређењу односа Србије и Албаније и интензивирање сарадње између две земље, што представља, како је рекао, значајан подстицај за регионалну сарадњу у југоисточној Европи.

Такође, поздравио је и сарадњу парламената Србије и Албаније.

"Учешће премијера Вучића на комеморацији у Сребреници прошле године је такође врло снажна порука у прилог помирењу. Потребно је много храбрости за суочавање са прошлошћу и такве симболичне гестове требало би додатно сви да охрабрују", истакао је председник ПС СЕ.

Како је истакао, напори који се улажу у помирење требало би да буду пример свим државама чланицама СЕ које нажалост још увек раздиру сукоби.

Оценио је и да су преговори Београда и Приштине добар пример који показује да је уз визију и лидерство дијалог могућ, чак и онда када постоји дубока неслагање и јаке емоције.

Они су, како је навео, значајни за грађане и представљају снажан подстицај за помирење и значајан фактор за стабилност региона у целини.

"Лекција коју морамо научити из историје Европе је да помирење нема алетрантиву, рат и насиље никада не доносе решење само разарања и људску патњу. Европа мора бити континет мира, а не бојиште или поприште сукоба", поручио је он.

Подсетио је да су заједнички интереси владавина права, демократија, заштита људских права.

Аграмунт се осврнуо на мигрантску кризу која је пре годину дана погодила регион западног Балкана и истакао да Европа није пружила адекватан одговор. Уз похвале Србији за приступ том проблему, констатује да Европу и њене грађане то питање и даље дели.

"Актуелни прилив избеглица неће стати у догледно време и ниједна земље сама не може се ефикасно носити са овим изазовом. Потребан нам је заједнички и реалан приступ, заснован на солидарности и правичној подели одговорности. Једнострани одговор на питање миграција и азила сигурно ће бити неадекватан и кратког даха. Mеђународна сарадња посебно на регионалном нивоу је кључнa", нaгласиo je Аграмунт.

Аграмунт и председница Скупштине Србије Маја Гојковић су по завршетку његовог обраћања у холу скупштине подигли транспарент "Без мрзње - Без страха" чиме се парламент Србије прикључио кампањи СЕ у борбу против терозима.

Гојковићева је захвалила због поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије и истакла да очекује позитиван извештај о реформама у Србији.

"Посланици из Приштине могу да 'седе на галерији и слушају као посматрачи' и на тај начин учествују у раду ПССЕ, али неће добити статусну могућност да учествују у дебатама и доношењу резолуција", навела је Гојковићева.

Председник Парламентарне скупштине СЕ Педро Аграмунт састао се са председником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи