Зукорлић: Формирати савет за пацификацију друштва

Посланик и председник скупштинског Одбора за образовање Муамер Зукорлић је, у разговору с представницом Генералног секретара УН и шефом Канцеларије УН у Београду Симоном Мирелом Микулеску, предложио формирање националног савета за пацификацију друштва.

Зукорлић сматра да би тај савет створио институционални оквир за борбу против разних облика насиља, од тероризма и екстремизма, преко насиља у спорту, до насиља у породици, саопштено је из парламента.

Изразио је наду да ће у парламенту бити формирана и посланичка група за помирење, која би окупила посланике око ове идеје, без обзира на страначку припадност.

Како је саопштила Скупштина Србије, Зукорлић је са Симоном Мирелом Микулеску разговарао о значају политике помирења и оценио да су сви пројекти на Балкану осуђени на пропаст без истинског помирења народа на Балкану.

Навео је да је кључни проблем националних заједница на овим просторима третирање прошлости, коју, како каже, треба објективно сагледати и искористити као лекцију за будућност.

Зукорлић је поручио да би отварање државног апарата за младе кадрове бошњачке заједнице на свим нивоима, омогућио смањивање јаза неповерења у друштву.

Микулеску је поручила да је политика помирења на Балкану кључна како за регион, тако и за УН. Истакла је да, иако подржавају ЕУ као главног актера, УН остају посвећене помирењу у региону.

Понудила је подршку и помоћ за реализацију изнетих идеја, посебно имајући у виду план о глобалној борби против екстремизма који је донео генерални секретар УН-а и позвао све земље чланице на његову реализацију.

Како је саопштено, састанку је присуствовао и посланик Јахја Фехратовић, а саговорници су разменили мишљења и о актуелној ситуацији у региону и у Санџаку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи