Посланичка питања о мигрантима, ПДВ-у за бебе, субвенцијама

Прва седница јесењег скупштинског заседања почела је посланичким питањима, а парламентарце је интересовало шта Влада намерава да уради поводом мигрантске кризе, зашто се још не повлаче средства из европских фондова за пољопривреду, као и да ли је укидање ПДВ-а за бебе једини начин за уштеду.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић имао је питање за Владу Србије - шта намерава да уради поводом мигранстке кризе, али и све више кривичих дела које чине мигранти у Србији.

Реч је затражио посланик СДС Мирослав Алексић, који је министра пољопривреде Бранислава Недимовића питао због чега Србија још није у стању да повлачи средства из ИПАРД фондова, која су на располагању српској пољопривреди у износу од 175 милиона евра.

Он је затражио одговор да ли ће се неразвијеним и девастираним подручјима у Србији помоћи подстицајним мерама за њихов привредни развој.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић питао је министре правде и унутрашњих послова Нелу Кубуровић и Небојшу Стефановића шта ће учинити у вези претњи упућених појединим сведоцима на суђењу у случају убиства новинара Славка Ћурувије, али и поводом изјава једног сведока да са њим већ пет година нико не жели да говори о политичкој позадини убиства премијера Зорана Ђинђић.

Посланица ДС Александра Јерков затражила имала је питање за премијера Александра Вучића у вези акредитације Универзитета у Новом Пазару. Њу је занимало како је могуће да Комисија за контролу квалитета образовања оцењује да тај универзитет не испуњава ниједан основ да буде акредитован, а да премијер ипак потписује документ на предлог ресорног министра, да су факултети на том универзитету акредитовани.

Јерков је имала питање и за министра финансија Душана Вујовића: "Да ли је укидање повраћаја на ПДВ за опрему на бебе једини начин да се штреди".

Посланик партије Доста је било Александар Стевановић се интересовао за пословање "Ер Србије", наводећи да се губици те авио компаније до сада покривају субвенцијама, које плаћају грађани.

Он је затражио одговор од Владе Србије шта ће урадити и када је реч о испуњавању услова према Енергетској заједници јер, како каже, Србији прети казна што није ишпунила све обавезе.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ имао је замерки на коришћење заставе ЕУ поред српске заставе, наглашавајући да је то лажно представљање.

"То је по нашем закону недозвољено и имам утисак да је сваком државнику пријатељских земаља Русије или Кине непријатно да се у оквиру званичног пријема на њих кези застава ЕУ", казао је он.

Да ли Министарство културе и информисања котролише медијске сервисе који делују у Србји а који у овом тренутку под велики притисак стављају Црну Гору, питао је лидер ЛДП Чедомир Јовановић у Скупштини Србије.

Како је навео читав је низ културних центара, експертских група, "па ту је и информативни центар Спутњик", који се финансирају да би деловали из Србије.

Проблем, међутим, приметио је, настаје када се медијска инфраструктура, коју смо ми успоставили и омогућили, користи да би се вршио притисак на изборни процес у Црној Гори.

"Онда ми постајемо саучесници нечега што смо по правилу увек осуђивали, па би било добро да Министарство одговори да ли контролише рад свих, не само информативних сервиса, чији су оснивачи, рецимо, Руска Федерација, него и било кога другог", навео је Јовановић.

На дневном реду седнице су, између осталог, Измене Закона о финансирању локалне самоуправе и Предлог одлуке о избору заменика јавног тужиоца, који је поднело Дрžжвно веће тужилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи