Гојковић: ПС СЕ ће препознати напредак Србије

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је разговарала са председником Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) Педром Аграмунтом и изразила очекивање да ће та институција препознати напредак који је Србија до сада постигла.

На састанку је било речи о борби против тероризма, миграцијама, расту популистичких левичарских и десничарских покрета у Европи...

Маја Гојковић је новинарима после састанка рекла да се Србија још налази у процесу мониторинга који ће се ускоро завршити.

"Крајем месеца имаћемо посету два известиоца, из Финске и Азарбејџана, и очекујемо један позитиван и објективан извештај о стању у Србији, као и да ће Србија крајем године прећи у постмониторинг фазу", рекла је Гојковић.

Истакла је да је са Аграмунтом разговарала и о могућности да делегација са Косова учествује у раду парламента, додајући да је захвална што Парламент СЕ и даље држи објективан став неутралности по том питању.

Њихови посланици ће моћи да буду посматрачи и да са галерије прате дешавања, али неће имати могућност да учествују у дебатама ни у доношењу одлука, додала је.

Она је председнику ПС СЕ захвалила на комплименту који је дао Србији због понашања у мигантској кризи, подсетивши на њен хумани однос према мигрантима и на чврсту одлуку да не подлегне популизму по том питању.

Аграмунт је истакао да Србија има активну улогу у Парламенту Савета Европе и да је њен допринос изузетно значајан.

Он је пренео новинарима да је са Гојковићевом разговарао о унапређењу сарадње два парламента.

"Савет Европе и Србија сарађују у великом броју питања, посебно по спровођењу кључних реформи у Србији. Сигурно је да заједно можемо брже да остваримо напредак. Савет Европе стоји на располагању", рекао је он.

Додао је да је било речи о изазовима као што су борба против тероризма, миграцијама, и о расту популистичких левичарских и десничарских покрета у Европи.

"Разговарали смо и о проналажењу решења за нерешене сукобе у Ервопи. Бројни су изазови и не постоји проблем који једна држава чланица може да реши сама. Требало би да све чланице уложе напоре да се ти проблеми реше", рекао је он.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи