Дитман: Немачка на страни Србије на путу ка ЕУ

Свечаним пријемом у резиденцији немачког амбасадора у Београду обележен је 3. октобар, Дан уједињења Немачке. Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман је истакао да се слави немачко-српско партнерство и поручио да је Немачка на страни Србије на путу ка Европској унији.

Аксел Дитман је оценио да је Србија ове године на путу ка ЕУ начинила значајан корак у отварању "централних поглавља за владавину права" и поручио да је Немачка подржава у спровођењу даљих реформи.

Амбасадор је на пријему указао да Србија и Немачка нарочито негују партнерску сарадњу у остваривању стратешког циља, односно приступања Србије ЕУ.

Дитман је истакао да сама чињеница да су, између осталих, на пријему присутни специјални известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер и 18 немачких посланика, показује јако интересовање Немачке за напредак Србије на путу ка Унији.

"Србија је на путу ка ЕУ и Немачка је на страни Србије", поручио је немачки амбасадор.

Дитман је указао да две земље блиско сарађују и по другим питањима, укључујући мигрантску кризу која, како је рекао, представља велики изазов за све у Унији.

"Влада Србије и њен народ показали су да желе да буду део европског решења", рекао је Дитман.

Као још један пример добре сарадње између две земље навео је привреду, истакавши да се немачке компаније веома ангажују у Србији на увођењу стручног образовања.

Како је додао, Србија и Немачка остварују и бројне међуљудске контакте и сусрете, као и унутар ОЕБС-а.

Гојковић: Изузетни односи са Немачком 

Председница Народне скупштине Маја Гојковић оценила је да су односи између Немачке и Србије изузетно добри и истакла да је Србија захвална тој земљи што је подржава на путу ка ЕУ и много чини да се преговарачка поглавља отварају када је Србија спремна за то.

Гојковићева је нагласила да су односи између две земље на највишем нивоу откако Немачка и Србија имају дипломатске односе.

Такође је указала да Србија има велику подршку Немачке у изазовима попут мигрантске и економске кризе са којима се суочава као и све земље у региону, али и сама ЕУ.

"То су све заједничке вредности и заједнички проблеми које можемо једиственим билатералним приступом на најбољи начин да решимо", рекла је Гојковићева и додала да Србија са подршком "овако велике и значајне земље може да рачуна на садржајан и компликован пут ка ЕУ али и на отворена врата".

Пријему у резиденцији немачког амбасадора присуствовали су министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар спорта Вања Удовичић и министар одбране Зоран Ђорђевић.

Присутни су били и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт, председник ДС Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, амбасадори Хрватске, Русије, Украјине, Белгије, Финске и други представници дипломатског кора, јавног живота и верских заједница.

Пријем је почео интонирањем химни две земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи