Нова поглавља по договору о телекомуникацијама?

У дипломатским круговима у Бриселу увелико се помиње настојање Словачке да у октобру организује отварање поглавља 5 (јавне набавке) у преговорима са Србијом, а до краја године још два.

Такву динамику, према принципијелном ставу Немачке, треба да прати напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Немачка пре давања зеленог светла за отварање следећег новог поглавља очекује постизање договора о телекомуникацијама, сазнаје Танјуг.

Додаје се и то да ни представници Велике Британије у радној групи Савета, задуженој за проширење и приступне преговоре, нису још дали свој пристанак за наставак отварања поглавља, због, како се у дипломатским изворима у Бриселу оцењује, унутрашњих техничких процедура.

Извори Танјуга кажу да је средином септембра Европска служба за спољне послове представила чланицама Уније редовни шестомесечни извештај о напретку у процесу дијалога Београда и Приштине.

Оцењује се да је извештај био генерално позитиван, да је између осталог указао на напретке постигнуте у оквиру споразума о слободи кретања, али и на изостанак примене договора о формирању Заједнице српских општина, као и на нерешено питање телекомуникација.

Из Европске комисије више пута су позивали и Београд и Приштину да буду кооперативни у циљу примене договореног Бриселским споразумом из 2013. године.

У Бриселу напомињу да су евроинтеграциони процеси и Србије и Косова, које у Бриселу третирају као два паралелна процеса, у великој мери условљени напретком у нормализацији међусобних односа.

У преговарачком оквиру за Србију, који садржи принципе и процедуре целокупног преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ, указује се да изостанак напретка у дијалогу, који се прати кроз поглавље 35, може утицати на привремену стагнацију целокупног процеса приступних преговора Србије и ЕУ.

Иако је последња рунда техничког дијалога Београда и Приштине завршена без договора о телекомуникацијама, у бриселским дипломатским круговима већ је најављен наставак напора у циљу постизања обострано прихватљивог решења и убрзана билатерална комуникација са обе стране.

Истовремено, разговори се настављају и у оквиру радне групе Савета задуженој за проширење и приступне преговоре, у циљу евентуалног постизања консензуса земаља чланица како у бриселским дипломатским круговима оцењују, још могућег скорог отварања новог поглавља у преговорима са Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи