Стојановић: Најава реферeндума на КиМ јача притисак на Србију

Намера косовског председника Хашима Тачија да организује референдум о уједињењу самопроглашене државе Косово са Албанијом има за циљ да "дисциплинује Београд и Бањалуку", изјавио је бивши шеф Војнобезбедносне агенције Момир Стојановић.

"Најава да ће Косово расписати референдум за уједињење са Албанијом говори о томе да је неко Албанцима на Косову, због недавно одржаног референдума у Републици Српској, намигнуо и рекао да потегну то питање. То је само једно од питања којим се додатно врши притисак на Србију и Републику Српску", рекао је Стојановић за Спутник.

Стојановић је рекао да та најава за циљ да се "Београд и Бањалука "дисциплинују" и да се покаже какве све компликације Србија може да искуси уколико покуша да реши национално питање на Балкану".

"У питању су пре свега САД и неке земље ЕУ које одлучују о потезима многих држава на Балкану. Ова најава је у функцији претњи и притисака на Србију и Републику Српску, због недавно одржаног референдума у РС", рекао је Стојановић.

Каже да политика "ми не бисмо да се мешамо" зачуђујућа и у исто време запањујућа, јер су скоро све државе бивше СФРЈ решиле своје национално питање, а једино је српско национално питање остало нерешено.

"Многи југословенски народи, од Републике Словеније, Републике Хрватске, преко Македоније, БиХ имали су право на самоопредељење, једино се српском народу то право не признаје. Запањујуће је да званични органи Србије, у ситуацији када је председник РС Милорад Додик на основу одлуке Скупштине РС спровео одлуку о одржавању референдума, ћуте. То је несхватљиво. Србија мора да штити виталне државне националне интересе, како Срба у Србији, тако и Срба у Републици Српској", закључио је Стојановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи