Искуство Пољске помаже Србији на путу ка ЕУ

Пољска подржава амбицију Србије да што пре постане чланица ЕУ, а на том путу јој може помоћи својим искуствима како би што лакше превазишла евентуалне проблеме, речено је после састанка министара спољних послова Србије и Пољске, Ивице Дачића и Витолда Вашчиковског.

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре рекао да је Пољска за Србију важан партнер и да две земље треба да реализују договор о успостављању специјалних веза, који је раније пољски министар предложио на састанку са премијером Србије Александром Вучићем, а које треба да буду питања на европском путу Србије.

Навео је да Пољска може да буде пример Србији у многим сегментима, јер откад је послала члан ЕУ, БДП те земље је повећан 50 одсто, у условима економске кризе повећала је економију за 20 одсто, а такође има најбољи систем за искоришћавање фондова ЕУ.

Како је објаснио, у последњем буџету ЕУ 2014–2020, Пољска ће добити 105 милијарди евра бесповратних средстава, што ће допринети убрзаном развоју.

"Зато је Пољска пример како једна земља може најбоље да искорити прилику за економски развој и бољи живот грађана", истакао је Дачић.

Подсетио је да је спољнотрговинска размена Србије и Пољске око милијарду евра, додавши да она може бити још већа, а да томе може допринети пословни форум који ће ускоро бити организован.

Дачић је навео да треба искористити посебан однос који Срби и Пољаци имају дуги низ година, још из времена борбе за слободу у 19. веку, а посебно је захвалио Пољској на разумевању за ставове Србије у Унеску.

Подсетио је да је нека од претходних администрација признала једнострано проглашену независност Косова, али да још нису успостављени дипломатски односи и додао да је Пољска такође уважила ставове Србије који су се односили на уништавање православног наслеђа на Косову и Метохији и тиме је дубоко уважила Србију за разлику од неких ближих земаља.

"Интерес обе земље је да се држимо заједно, да једни другима помажемо и остварујемо што боље билатералне односе", истакао је Дачић.

Вашчиковски је рекао да Србија у Пољској има пријатеља и да она подржава да Србија уђе у ЕУ и све европске институције што је брже могуће.

"Пољска има много позитивних искустава из транзиције и преговора са ЕУ и желимо да поделимо са вама сва своја искуства", рекао је Вашчиковски.

Додао је и да Пољска подржава Србију у напорима да превазиђе мигрантску кризу.

Према његовим речима, Европа треба да се супротстави илегално имиграцији, али и да изгради блиске односе са земљама које неће дозвољавати пролазак миграната као што је Турска.

Навео је да се Пољска и цела Вишеградска група не слажу са европском политиком да принудно расељава мигранте по целој Европи.

Вишеградска група је представила модел еластичне солидарности, што значи да желимо да помажемо у решавању кризе, али у складу са својим могућностима, рекао је Вашчиковски.

"Неке земље имају више могућности да приме мигранте јер могу да их запосле, да им обезбеде хуманитарну помоћ и финансијску подршку. Ми нисмо у стању да им помогнемо на такав начин, али можемо да пошаљемо новац и средства за помоћ људима директно у Сирију", закључио је Вашчиковски.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи