Јоксимовић: Захтев за акредитацију није одбијен

Захтев за акредитацију система за управљање претприступним фондовима ЕУ за пољопривреду, ИПАРД, није одбијен, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је навела да је ревизорска мисија Европске комисије, која је у Србији била у мају, а августу послала извештај о недостацима који морају да се уклоне како би новац могао да се користи, те да ће, након што Србија пошаље план за њихово отклањање, бити обављена екстерна ревизија.

"Поново ће мисија ЕК верификовати да ли су недостаци отклоњени. То је процес у оквиру истог захтева за акредитацију, што значи да Србија није одбијена", навела је Јоксимовићева у изјави Танјугу.

Како је објаснила, нашој земљи је из ИПАРД фондова ЕУ у периоду од 2015. до 2020. године на располагању 175 милиона евра. То је укупна сума за ИПАРД и годишњи износ се повећава: од 15 милиона из ИПА 2015, 20 милиона у 2016. години.

Првих 15 милииона евра треба да буде потрошено до 2018. године јер је рок за имплементацију три године.

"Дакле, још није пропало ни првих 15 милиона евра, можемо да стигнемо да потрошимо тај новац ако у првој половини следеће године добијемо акредитацију. А свих 175 милиона евра свакако није пропало, јер се те паре троше и на располагању су до 2023. године", истакла је Јоксимовићева.

Министарка је навела да је влада одмах након формирања 2014. године у један од приоритетних задатака поставила премештање седишта Управе за аграрна плаћања из Шапца за Београд, што је био један од услова за добијање акредитације.

Такође, Управа за аграрна плаћања је кадровски ојачана, што је такође био један од услова за добијање акредитације, упркос фискалној консолидацији и смањењу броја запослених, навела је Јоксимовићева.

Како је рекла, министарства ће у наредном периоду учинити све да се отклоне сви недостаци из Извештаја ревизорске мисије.

"Учинићемо то, као што смо и до сада радили на томе да се отклоне сви други недостаци који су постојали годинама и којима се нико није бавио", рекла је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи