Волстрит џорнал поново подржао Јеремића

Амерички Волстрит џорнал поново је отворено подржао кандидата Србије за генералног секретара Уједињених нација Вука Јеремића, овог пута тако што га је позвао да гостује у једној од њихових емисија.

Након што је Волстрит џорнал у понедељак објавио текст у којем оцењује да је Јеремић најбољи избор за реформе у УН и "једини кандидат вредан хвале у том миксу", што је било први пут да један медиј с таквом репутацијом неког подржи, Јеремић је јуче позван у главни уреднички ТВ формат – Opinion Journal Волстрит џорнал, где су му поновили своју отворену подршку.

На констатацију да је кандидат Србије за генералног секретара УН неко ко је "први пут у историји" представио план за реформу УН, Јеремић је одговорио да је, како је рекао, колико зна, први који је сачинио детаљни план за промене које би спровео уколико буде изабран и навео да је предложио 53 ставке на којима би требало радити како би се побољшао рад светске организације.

"Одлучио сам да тако поступим јер је то мој допринос транспарентности, барем изборног процеса, а надам се и кад је реч о раду саме организације", истакао је српски кандидат за генералног секретара УН.

На питање шта би била најтежа реформа, Јеремић је одговорио да је једна од њих повећање одговорности и транспарентности самог секретаријата, што је, каже, велики посао, а друга су изазови на пољу мира и безбедности.

"Ако УН не буду способне да одговоре на те изазове, онда би се можда могло поставити питање да ли су нам УН уопште потребне", рекао је Јеремић.

Најавио је да ће наредна, пета по реду рунда гласања у Савету безбедности, бити одржана у понедељак, 26. септембра, а у првој недељи октобра биће шеста и кључна јер ће, објаснио је, сталне земље чланице Савета безбедности тада први пут имати прилику да изразе своје потенцијално незадовољство неким кандидатима, при чему имају и право вета.

На крају разговора, новинарка је Јеремићу рекла да га Волстрит џорнал подржава.

Лист Данас пише да се Јеремић тренутно налази на другом месту према пресеку гласова после четврте рунде гласања у Савету безбедности УН.

Београдски лист наводи, позивајући се на неформални документ УН, да Јеремић има 33 позитивна, 18 негативних и девет неутралних гласова.

Првопласирани је Португалац Антонио Гутереш, који има 46 позитивних, седам негативних и седам неутралних гласова, док је трећепласирани Словак Мирослав Лајчак, са 28 позитивних, 18 негативних и 14 неутралних гласова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи