Кукан: Србија важна за стабилност, очекујем нова поглавља

У периоду када је ситуација у региону много осетљива, стабилност нам је веома потребна и ту Србија игра важну улогу, изјавио је копреседавајући Петог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Едуард Кукан.

Кукан је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да је делегација Европског парламента током последња два дана имала интезивне разговоре са председником Републике, министром унутрашњих послова, заштитником грађана и представницима невладиног сектора, као и два састанка Одбора са српским посланицима, током којих су обухваћена најважнија питања.

Говорили смо о процесу придруживања Србије Европској унији, рекао је Кукан, додајући да је било речи о до сада отвореним поглављима и истакао да очекује да буде отворено још до краја године.

"Не желим да будем претерано оптимистичан, али верујем да ће тако и бити, јер се са свих страна трудимо да помогнемо Србији да отвори што више поглавља", рекао је Кукан.

Он је додао да је било речи о бројним темама и да се нису избегавале осетљиве теме, попут слободе медија, права мањина, борбе против корупције и организованог криминала...

"Нисмо се у свему сагласили, али похвалио бих заједничку вољу да се дође до конкретних решења", рекао је Кукан.

Када је реч о усаглашавању Србије са заједничком безбедносном политиком ЕУ, Кукан је рекао да Брисел разуме поједине проблеме које Србија има, али да ће временом усаглашавање бити интезивније.

"Разговарали смо о вашим европским амбицијама и пријатељским везама са Русијом и задовољан сам што, када разговарам са српским политичарима, увек добијем објашњење да имате пријатељске и културне везе са Русијом, али да вам је приоритет чланство у ЕУ", рекао је Кукан.

Он је истакао да до пуноправног чланства Србија мора да савлада много изазова, да је за то потребно време и да је важно да покаже спремност да постане чланица велике европске породице копреседавајући Петог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Владимир Орлић истакао је да је дијалог са европским парламентарцима била одлична прилика да се у садржајој расправи дотакну свих питања која су важна за модерно друштво које тежи да постане пуноправан члан савремене породице европских народа.

"Заједничка декларација, као плод озбиљних и свеобухватних разговора, размене мишљења и података, укључила је и важне констатације, добре закључке и важне поруке. Заједнички смо поздравили сваки позитиван прогрес остварен у Србији у периоду између наша два састанка", рекао је Орлић.

Он је додао да су позитивно оцењене економске реформе, допринос Београда у дијалогу са Приштином, улога Србије у одржавању стабилности у региону...

"Најважнија поруке, без икакве сумње, односи се на позив да постигнута добра динамика и снажан замах по питању европских интеграција Србије не изгубе на интезитету, већ да га одржимо и унапредимо када год је то могуће", рекао је Орлић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи