Давенпорт: Србија иде ка циљу, наставити реформе

Србија иде ка свом стратешком циљу, чланству у ЕУ и Унија је импресионирана спремношћу и професионалним односом српске администрације, а да би се наставило позитивним путем потребно је да Србија појача напоре у спровођењу реформи, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

Он је на најавио да ће почетком октобра у Београд доћи представници ЕК, како би са српским властима разговарали о 91 мерилу у вези са поглављима 23 и 24.

Давенпорт је истакао да очекује да се наставе започете економске реформе, уз постизање пуне регионалне сарадње, истакавши да ЕУ наставља да пружа подршку Србији.

"Очигледно је да се ради о стратешком циљу чланства Србије у ЕУ, што је у експозеу и навео премијер Александар Вучић. Србија иде ка циљу и ми смо заиста импресионирани спремношћу и професионалним односом српске администрације", рекао је Давенпорт у Скупштини Србије.

Он је нагласио да ЕУ високо цени начин на који се Србија носила са мигрантском кризом и то што се придружила Европи у напорима да се реши тај проблем.

"Очигледно је да је ваш пут у ЕУ потвређен у јулу у Паризу, а затим и отварањем поглавља 23 и 24", истакао је Девенпорт.

Указавши да је ЕУ највећи донатор и трговински партнер за Србију, Девенпорт је рекао да ће институције ЕУ ће наставити да подржавају Србију у будућности.

"Можемо рећи да се труд исплаћује, али да бисмо наставили позитивним путем потребно је да Србија појача напоре и спровођење реформи", рекао је Давенпорт, који је додао да се то пре свега односи на владавну права, основна људска права, реформу државне управе, али и када је реч о развоју тржишне привреде.

"Имплементција ће бити мантра у следећој фази преговора и вршиће се строга контрола од стране ЕУ", напоменуо је Давенпорт.

Како је рекао, постоји неколико области у којима се очекује напредак Србије, посебно када је реч о државној помоћи, субвенцијама за одређене пољопривредне производе.

Говорећи о владавини права, која је, како је рекао, у центру европских вредности, очекивања су велика - независност, непристрасност и ефикасност судства, борба проитив корупције и криминала и сарадња са Хагом, уз гаранцију потпуних слобода изражавања.

"То нису мали изазови, требаће времена уз детаљније ангажовање, не само српске владе већ и свих актера у друштву, а ЕК је ту да подржи Србију током целог процеса", навео је Давенпорт.

Он је подсетио на значај нормализације односа Београда и Приштине, наводећи да обе стране остају посвећене својим обавезама, те да очекује да се обе стране ангажују на испуњавању договореног.

"Србија је изразила посвећеност и жељу да се заврше преговори о телекомуникацијама, а Федерика Могерини ће известити Савет ЕУ о напретку када је реч о поглављу 35", рекао је он.

Давенпорт је посебно говорио о регионалној сарадњи, истакавши да је Србија показала посебан труд и напор да се унапреде односи са суседима.

"Србија би са земљама у региону требало да се ангажује на успостављању односа поштовања, што је од знацаја за цео регион", рекао је он и поновио да билатерална питања не би требало да се решавају у оквиру процеса придружења ЕУ.

"Србија је важан политички партнер ЕУ и ми смо били импресионарани одговорним начином на који је Србија председавала ОЕБС-у", рекао је Давенпорт.

Он је, међутим, указао да је за Србију све важније да се све више приближава ЕУ, када је реч о спољној политици Уније.

"Поздрављамо Закон о рестриктвиним мерама, и очекујемо доследну примену", рекао је Давенпорт.

Он је похвалио економске реформе које је прошла влада покренула и додао да очекује да ће се оне и наставити, како би се проширила тржишна привреда, побољшало пословно окружење, смањио буџетски дефицит, реструктурирала јавна предузећа, реформисал јавна управа, смањила државна помоћ уз активу политику запошљавања и рада.

"Постоји политичка воља и ми подстичемо Србију да настави тим путем и успостави и разради једну ефикаснију државну управу што ће много значити за грађане", рекао је Давенпорт.

Како је рекао, ПОСП је сјајна прилика и могућност да се размотри пут Србије ка чланству у ЕУ, јер је улога парламената изузетно важна када је реч о проширењу, придруживању и вршењу контроле над доношењем закона.

"Ово је добар састанак и прилика, јер се дешава након отварања два круцијална поглавља, која се односе на владавину права", приметио је Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи