Репчекова поздравља ангажовање Србије у региону

Амбасадорка Словачке у Србији, земље која председава Саветом ЕУ, Дагмар Репчекова изјавила је да поздравља напоре које је Србија урадила по питању реформи и односима са суседима у региону.

Према њеним речима, регионална сарадња и добри односи са суседима су суштински елементи проширења, истичући да Савет ЕУ поздравља све веће ангажовање Србије у регионалним иницијативама и да је подстиче у томе.

Репчекова је на парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија поновила важност нормализације односа Београда и Приштине у оквиру Поглавља 35.

"Савет је позвао Србију да спроведе своје обавезе и да се ангажује у светлу будућег споразума. Хтела бих да то поновим. Поздрављамо напредак који је остварен у смислу слободе кретања и подстичемо обе стране да напредују у домену телекомуникација", рекла је амбасадорка Словачке у Србији.

Наводи да постоји опредељност за проширење ЕУ и додаје да би то требало да буде засновано на заслугама и остваривању услова, мира, демократије, стабилности и спровођењу реформи.

Топло је поздравила отварање четири поглавља у преговарачком процесу, наводећи да је то резултат значајних реформских опредељења Србије.

Подсетивши да је Србија прошле године усвојила акциони план за поглавља 23 и 24, а у марту и акциони план за националне мањине, Репчекова је рекла да ће се убудуће пратити њихова реализација укључујући и издвајање средстава за спровођење.

"Треба радити на решавању отворених билатералних питања и остваривању пуне сарадње са трибуналом за бившу Југославију", навела је амбасадорка Словачке у Србији.

Изразила је очекивање да ће отварање нових поглавља допринети ширењу односа између ЕУ и Србије и додала да је процес скрининга све ближи крају и да су сада примљени извештаји за 33 погавља.

"Ценимо допринос Европског парлемента и све што је учинио Едвард Кукан који је добар пријатељ ове земље, поготово када је у питању полтиика ЕУ", рекла је Репчекова.

Најавила је да ће у децембру бити прилика да се види напредак Србије и да се истакну одређене поруке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи