До краја године Србија технички спремна за три поглавља

Србија ће до краја године бити технички спремна за отварање поглавља 5, 25 и 26, изјавила је директорка Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић и најавила да ће почетком октобра у Београду српске власти разговарати о напретку са представницима Европске комисије.

"С обзиром да је отварање поглавља политичка одлука и да је неопходан консензус свих држава чланица, надамо се да ће бити постигнут", рекла је Миленковићева на парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија.

Истакла је да је прикључење Србије ЕУ у најширем смислу, а посебно са акцентом на приступне преговоре био, јесте и биће кључни стратешки циљ Србије и то не само декларативно.

Миленковићева је подсетила да су до сада отворена четири поглавља, од којих су три кључна по такозваном новом приступу преговарања.

"По том новом приступу, погавља 23, 24 и 35 које прати имплементацију споразума постигнутих у дијалогу Београд-Приштина, представљају три кључна поглавља која се отварају на почетку, а затварају на крају и могу да имају пресудан утицај на преговарачки процес", истакла је Миленковићева.

Према њеним речима, важно је и отворено поглавље 32, јер се односи на праћење фискалне консолидације.

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, Миленковић је истакла да Србија остаје посвећена наставку дијалога и конструктивном приступу, наводећи да су доказ договори који су постигнути о функционисању моста у Косовској Митровици и слободи кретања.

Очекује се и конструктивност од Приштине и да Бриселски споразум буде имплементиран у свим елементима, пре свега када је реч о формирању Зајединице српских општина.

"Остајемо посвећени регионалној сарадњи и давању пуног доприноса регионалној стабилности. Чинићемо све да се регионална стабилност ни у једном моменту не доведе у питање", истакла је Миленковићева.

Нагласила је да је и познат став Србије по питању увођења санкција Русији, те да је у том смислу Србија предвидив партнер.

Истичући да се сада у Србији тренутно налази око 7.000 миграната који највероватније неће моћи да наставе свој пут ка ЕУ, а не желе да остану у Србији, Миленковићева је упозорила да су капацитети Србије при крају и да је више него икад потребно заједничко решење.

"Ми смо спремни да том решењу допринесемо", закључила је Миленковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи