Дачић: Конфликти постају све комплекснији

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић говорио је на маргинама 71. заседања Генералне скупштине УН-а "Снага цивилног управљања кризама - јачање капацитета ОЕБС-а као организације на основу Главе VIII Повеље УН-а", поручивши да смо сведоци фундаменталних промена у глобалном безбедносном окружењу. Конфликти се, рекао је Дачић, развијају и постају све комплекснији.

"Ратови, тероризам, радикализација, миграције невиђених размера, као и други нови и надолазећи безбедносни изазови додатно погоршавају глобалну безбедносну ситуацију. Ни простор ОЕБС-а не представља изузетак у том смислу", рекао је шеф српске дипломатије и додао да се мора пронаћи најбољи начин да се ојача та организација и прилагоди новим околностима, како бисмо, како је рекао, успели да се носимо са овим изазовима.

Као једну од кључних лекција научених током кризе у и око Украјине, Дачић је навео да се мора ојачати капацитет Организације за превенцију конфликата и реаговање на њих.

"Треба да искористимо овај тренутак да додатно развијамо стратегије и инструменте којима ОЕБС располаже међу својим механизмима у вези са конфликтним циклусом", навео је потпредседник Владе.

Указао је да је искуство стечено током ОЕБС-овог ангажовања у Украјини показало је да ненаоружане цивилне мисије у управљању кризама пружају додатну вредност овој Организацији.

"Ипак, специфичност савремених сукоба захтева прилагођавање и додатну флексибилност у нашем деловању. Треба да будемо отворени и спремни за разматрање нових идеја, узимајући у обзир да је пре само неколико година употреба модерних технологија - попут беспилотних летелица и сателитских снимака била незамислива", навео је шеф српске дипломатије.

Међутим, приметио је, у изналажењу нових начина и средстава за пружање одговора на кризе, не треба да изгубимо из вида још једну јединствену карактеристику наше Организације, а то је консензус.

"Треба узети у обзир све идеје и саслушати ставове свих, али коначни резултат мора да буде плод одлуке донете консензусом. С друге стране, ово ће дати додатну тежину договореним решењима и олакшати њихово спровођење", навео је Дачић.

Како би се постигао консензус, додао је, морамо да заједно учествујемо у дискусијама, размењујемо аргументе и налазимо начине за превазилажење разлика.

"Када је реч о политичкој вољи и консензусу, очигледно је, да морамо да пронађемо начин за признавање међународно правног субјективитета, привилегија и имунитета ОЕБС-а", рекао је шеф српске дипломатије.

Актуелна ситуација, истакао је, има различите негативне последице по рад Организације.

"Не треба да потцењујемо ни предности које пружа сарадња са другим међународним организацијама. Конкретно, лекције научене из мировних операција УН-а, заједно са искуствима других међународних и регионалних организација, од изузетне су користи за ОЕБС и његове државе учеснице", навео је Дачић и истакао да стога чврсто верује да напори које Организација улаже у јачање цивилног управљања кризама треба да буду блиско повезани с напорима Уједињених нација и других међународних и регионалних организација.

Дачић каже да то изискује, између осталог, даље интензивирање и истраживање нових путева сарадње, укључујући успостављање стратешких комуникација, размену информација и експертизе, бољу употребу постојећих ресурса и капацитета, заједничке активности и синергију различитих присустава на терену, чији би жељени резултат било унапређено цивилно управљање кризама.

"На крају, дозволите ми да нагласим да је овогодишња дискусија о конфликтном циклусу, коју је иницирало и организовало немачко председавање, правовремена и корисна. Желео бих да подстакнем наредно председавање да ову тему задржи високо на нашој агенди", поручио је, између осталог, министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи