Николић: Србија апсолутни фактор мира на Балкану

У Србији више нећете наћи партнера за рат, већ искључиво за мир и добре односе, али све је могуће, увек негде постоји нека луда глава, рекао је председник Србије Томислав Николић. Као што се не бисмо мешали било коме другом ко одржава референдум, нећемо ни Републици Српској, поручио је Николић.

Председник Србије Томислав Николић, поводом претњи ратног команданта БиХ, генерала Сафера Халиловића, Републици Српској, рекао је су у БиХ избори, а то је, како истиче, време када јастребови показују храброст реториком против Срба.

Николић је навео да смо то видели и у Хрватској. "На тај начин се не води кампања и не долази на власт. Грађани Хрватске су казнили на изборима једну странку острашћену према Србима и то је знак да је народу доста сукоба на овом простору", рекао је Николић новинарима током посете виноградима компаније "Рубин", у Добричеву код Ћуприје.

Према његовим речима, политичари воле да се играју, да звецкају оружјем, међутим, када народ о томе одлучује, ситуација је другачија.

"Србија у томе не учествује и штета је што неки кваре односе на Балкану", рекао је Николић.

Председник Николић се осврнуо и на најављени референдум у РС, истакавши да је референдум ствар РС "и како се никоме ко је држао референдум нисмо мешали, нећемо ни РС".

"Ко је тај што може боље разумети потребе за референдумом од Скупштине и народа РС. Шта је тај референдум, зашто толико приче око тога? Могу ли други народи у БиХ да спрече РС да успостави свој дан када ће славити? Каква је то опасност?", рекао је Николић.

Пре бих рекао, наставио је Николић, да је опасно што ће то бити први референдум, па би могао уследити и други.

"Ко мисли да се зауставља демократија забраном референдума, морао би да се забрине у шта се претворио. Имате мајоризацију у Уставном суду БиХ и никада неки захтев РС није прошао на том суду зато што тамо имате судије РС које су у мањини", истакао је Николић.

Према његовом мишљењу, треба размислити и о реформи тог суда. "Овај референдум је само нешто што се ваља иза брда у очима других. Сам по себи, када ће бити Дан РС, не заслужује толико пажње", рекао је Николић. 

"У Србији више нећете наћи партнера за рат" 

Председник Николић је изјавио да ће Србија и надаље бити апсолутни фактор мира и стабилности на Балкану, макар колико нас то коштало.

Неко ће можда мислити да се бојимо, да смо слаби, "ми нисмо слаби, али снагу данас знатно већу треба показати како се гради богата држава и добри односи са свим државама у свету, него (кад треба) ратовати", рекао је Николић новинарима.

У Србији више нећете наћи партнера за рат, већ искључиво за мир и добре односе, али све је могуће, увек негде постоји нека луда глава", рекао је Николић.

Коментаришући изјаву председавајућег Војног одбора НАТО-а, генерала Петра Павела, да је Балкан још потенцијални извор ратних сукоба, Николић је казао да мисли да је "НАТО схватио колико је било бесмислено, колико је било злочиначко бомбардовање Југославије 1999. године и да му не пада на памет да било где и било када поново нападне Србију, а за то сада и нема никаквог оправдања".

Ми смо земља која је учинила највише за мир на Балкану, одржавамо добре односе са свим земљама у свету. Они који заостају за нама очигледно покушавају да, уз коришћење својих патрона и заштитника, стигну разлику између нас и њих, али та разлика се стиже радом а не претњама и не оружјем, оценио је председник Србије.

"Нама је новац потребан за толико тога да у социјалним програмима урадимо, а не да купујемо оружје, и мислим да је ситуација у Србији таква да су сви свесни да је рат највећа лудост и да само треба да будемо опрезни да нас неко не би изненадио", рекао је Николић.

Николић каже да је генерал Павел себе демантовао, да је то одлично, односно да би волео да је истина и да не зна да ли је изјава извучена из контекста или није добро протумачен, "али је добро да је НАТО схватио да било који његов генерал не сме да се меша у односе других држава, а пре свега не сме да звецка оружјем".

"Генерали се школују да ратују, а посебно су острашћени ови који из својих националних снага оду у неке мултинационалне снаге и ја верујем да је то понело и Павела да то изјави", додао је Николић.

"У принципу мислим да не постоји човек на свету који воли да ратује, посебно људи који су засновали породице и који имају одговорности", рекао је Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи